Nuorten luontosuhteen vahvistaminen on marraskuun kuukauden kokeilu

Julkaisuajankohta 29.11.2018 9.55
Tiedote
Vasemmalla Noora Kivikko tiedeluokka SOLU:sta vieressään kokeilun koordinaattori Tuula Löytty.

Kokeileva Suomi on myöntänyt Kuukauden kokeilu -kunniamaininnan Päijät-Hämeen LUMA-keskuksen Tiedeluokka SOLU:lle, Päijät-Hämeen lintutieteelliselle yhdistykselle, Heinolan lintutarhalle, Mukkulan koulun 8. luokalle sekä Tuula Löytylle. Laajassa yhteistyössä toteutetussa kokeilussa on ennakkoluulottomasti hyödynnetty kokeilukulttuuria, kansalaistiedettä ja tekoälyä nuorten luontosuhteen vahvistamiseksi.

Idean äitinä ja kokeilun koordinaattorina toiminut Tuula Löytty sai idean kokeiluun tarkkailtuaan lintuja mökkilaiturilla ja huomattuaan, miten vaikeaa lintujen tunnistaminen luonnossa onkaan. Löytty oli jo aiemmin tutustunut konenäköön, hahmontunnistukseen ja koneoppimiseen liittyvän teknologiaan. Näistä aineksista syntyi idea yhdistää lintujen tunnistaminen konenäköön.

Kokeilua varten löytyi jo olemassa oleva mobiilisovellus, jonka tietokannassa on yli 2500 lintulajin tietoja ja valokuvia, joiden avulla se tunnistaa tabletilla kuvatun linnun. Sovellusta lähdettiin testaamaan Tiedeluokka SOLU:ssa, joka on osa Päijät-Hämeen LUMA-keskusta, joka tukee ja edistää luonnontieteiden, matematiikan ja teknologian opetusta.

Lintuosaamista kokeiluun saatiin mukaan Päijät-Hämeen lintutieteelliseltä yhdistykseltä sekä Heinolan lintutarhalta, joka puolestaan järjesti puitteet sovelluksen käytännön testaamiselle. Lintutarhassa oppilaat tunnistivat tarhan lintuja sovelluksen avulla. Lisäksi oppilaille järjestettiin lintutarhalla opastettu kierros, jossa pureuduttiin syvemmälle tarhan toimintaan ja lintujen bongaukseen harrastuksena. Tiedeluokka SOLU:n Noora Kivikko kertoo, että oppilaiden palaute kokeiluista oli erittäin positiivinen ja myös koululaiset kokivat luonto- ja ympäristoasiat merkitykselliseksi.

Yhteistyön helppous yllätti

Kokeilua koordinoinut Tuula Löytty oli yllättynyt siitä, miten helposti ja innostuneesti eri toimijat lähtivät mukaan yhteistyöhön ja kokeilemaan. Yhteiset tapaamisajatkin saatiin löytymään, vaikka toimijoita oli niin laaja joukko.

Laaja yhteistyö on myös tuottanut hedelmää, sillä Päijät-Hämeen lintuyhdistyksen asiantuntijat ovat olleet kiinnostuneita sovelluksen jatkohyödyntämisestä ja -kehittämisestä. Lisäksi kokeiltu opintokokonaisuus on jäämässä vakituiseksi osaksi tiedeluokka SOLU:n valikoimaa. Kokeilu on osoittanut, että tekoälyn voi yhdistää luontevaksi osaksi käytännön tekemistä ja oppimista.

Kokeilu on herättänyt myös laajaa mielenkiintoa. Esimerkiksi Päijät-Hämeen YLE uutisoi kokeilusta, minkä lisäksi se on päätymässä Aalto-yliopiston tekemään dokumenttiin ja sitä kautta Milanon Triennaali -näyttelyyn.

Tiede on kaikkien asia

Yksi syy kokeiluun oli huoli nuorten luonnontieteiden ja matemaattisten aineiden kiinnostuksen vähentymisestä. Kokeilussa haluttiin selvittää, voisiko tekoäly toimia yhtenä välineenä nuorten kiinnostuksen lisäämiseen luonnontieteellisiä ja matemaattisia aineita kohtaan. Tulokset vaikuttavat tässä suhteessa lupaavilta.

Nuorten luontosuhteen vahvistamisen lisäksi kokeilulla haluttiin vahvistaa myös kansalaistieteen roolia, jonka voi sanoa olevan Suomessa vielä lapsenkengissä. Kansalaistiede on tieteellistä tutkimusta, jota kansalaiset tai esimerkiksi harrastejärjestöt toteuttavat kokonaan tai osittain, vaikkapa aineiston keruun muodossa. Esimerkiksi tässä kokeilussa oppilaat keräsivät lintuhavaintoja tutkimuksen tarpeisiin. Kansalaistieteen merkityksestä myös kerrottiin nuorille kokeilun aikana.

Kokeilulla haluttiin myös osoittaa, etteivät tiede ja kansalaiset ole toisistaan erillisiä saarekkeita, vaan käsi kädessä kulkeva pari, jonka edistämisessä ja kehittämisessä jokainen voi olla osallisena.