Kokeilukiihdyttämöön haku on nyt käynnissä

20.6.2018 15.07
Uutinen

Innostuneen vastaanoton viime syksynä saanut Kokeilukiihdyttämö järjestetään nyt toista kertaa. Kokeilukiihdyttämö on suunnattu valtionhallinnon työntekijöistä koostuville tiimeille, jotka haluavat lähteä ratkomaan työhönsä liittyviä haasteita kokeilun keinoin.

Kokeilukiihdyttämöön voi ilmoittua kahta eri reittiä. Oman tiiminsä voi ilmoittaa mukaan 31.8. mennessä tästä linkistä samaan tapaan kuin viime vuonna. Jos sinulla on kuitenkin idea-asteella oleva kokeilu ilman tiimiä, voit ilmoittaa sen mukaan 7.9. mennessä tästä linkistä ja sitä kautta saada koottua tiimin kokeilun ympärille. Voit myös tutstua toisten ideoihin ja antaa niihin oman panoksesi Ideataulussa

Kokeilukiihdyttämön tavoitteena on edistää kokeilevan, jatkuvan parantamisen toimintakulttuurin syntymistä valtionhallintoon. Kokeilut halutaan juurruttaa osaksi jatkuvaa hallinnon kehittämistä, jossa toimintatapoja uudistetaan ketterästi ja asiakaslähtöisesti.  Kokeilukiihdyttämön järjestävät Työ 2.0, Kokeileva Suomi, Yle, Sitra ja SuomiDigi, D9-digitiimi ja Ideatehdas. 

Kiihdyttämöön mukaan tulevat kokeilut voivat liittyä laajasti osaamiseen, toimintatapoihin, muutosten läpivientiin, johtamiseen, työympäristöihin tai digitaalisten ratkaisujen hyödyntämiseen. Erityisesti toivomme tällä kertaa mukaan yhteistyötä edistävä kokeiluja, joissa kiinnostuksen kohteet liittyvät uusiin organisoitumisen muotoihin, asiakasymmärryksen ja –orientaation lisäämiseen ja/tai digitalisaation, tekoälyn ja robotiikan hyödyntämiseen rajat ylittävien palvelupolkujen kehittämisessä.

Tiimeille on tarjolla sparrausta, uusia ideoita, kontakteja ja työkaluja sekä tietenkin roppakaupalla innostusta ja uskonluomista omaan tekemiseen. Tiimien keskinäinen tuki ja sparraus ovat myös tärkeässä roolissa. Ulkopuolisina sparraajina toimivat muun muassa Olli-Pekka Heinonen Opetushallituksesta, Mia Nykopp Trafista, Kalevi Ekman Aalto yliopiston Design Factorystä sekä Jonna Heliskoski Sitrasta. Kokeilukiihdyttämön kummitätinä toimii viimevuotiseen tapaan valtiosihteeri Paula Lehtomäki.

Mukaan toivotaan monipuolisella osaamisella ja kokemuksella varustettuja tiimejä eri puolilta valtionhallintoa. Kynnys lähteä mukaan pidetään kuitenkin matalalla. Idean ei siis tarvitse olla kristallinkirkas vielä elokuussa, vaan timantit hiotaan yhdessä prosessin kuluessa.

Haku Kokeilukiihdyttämöön käynnistyy elokuun alussa ja varsinainen työ lähtee liikkeelle 25.9. kick off -tilaisuudessa. Loka-marraskuussa järjestetään vielä kaksi työpajaa 24.10 ja 21.11, ja kiihdyttämö huipentuu 17.1.2019 pidettävään kokeilujuhlaan!

Syksyllä 2017 toteutetussa ensimmäisessä Kokeilukiihdyttämössä haettiin uusia ratkaisuja muun muassa työnantajakuvan parantamiseen, hallinnollisten tukipalveluiden tehostamiseen, verkostomaisiin työskentelytapoihin sekä nuorten syrjäytymisen ehkäisyyn. Osallistujilta kerätty palaute kannustaa uusia kokeilijoita lähtemään mukaan ennakkoluulottomasti:

"Saimme intoa, energiaa, vahvistusta omille ajatuksille, tukea, sparrausta, uskoa omaan tekemiseen, hyviä juttuja kerrottavaksi siitä, mitä muut ovat tehneet, verkostoa, kohtaamisia, uskoa parempaan tulevaisuuteen… paljon, vaikka prosessi oli lyhyt, mutta erittäin dynaaminen!"

"Lähtekää mukaan ennakkoluulottomasti sellaisella idealla, joka on mahdollista toteuttaa nopealla aikavälillä.  Pyytäkää rohkeasti sparrausta muilta kokeilukiihdyttämöläisiltä, voitte löytää uusia näkökulmia omaan ideaanne"

Tunnelmia viime kerran kokeilujuhlasta ja linkit tallenteisiin.
 

Lisätietoja kesän aikana: https://vm.fi/tyo-2.0 ja  https://kokeilevasuomi.fi

Virpi Einola-Pekkinen, [email protected]
Johanna Kotipelto, [email protected]

kokeilut
tiedollinen luonti