Kesäkuun kokeilu: Tyhjien liiketilojen hyödyntäminen Porissa

27.6.2018 14.53
Uutinen
Kirsi Sainio-Lehtimäki (Kävis), Mari Antikainen (Prizztech Oy) ja Jari Taimi (Porin yrittäjät)

Kesäkuun Kuukauden kokeilu -kunniamaininnan on saanut Porin seudulla toimivan Prizztech Oy:n kokeilu, jossa pop up -tapahtumilla pyritään löytämään ratkaisuja tyhjien liiketilojen käyttöön. Kokeilujen avulla halutaan löytää uusia, yhteisiä toimintamalleja yrityksille ja kiinteistöjen omistajille.

Kokeilun aikana Porissa järjestetään yhteensä kolme pop up -tapahtumaa. Ensimmäinen järjestettiin joulukuussa 2017 ja viimeinen käynnistyy heinäkuun 2018 alussa. Tuleva tapahtuma järjestetään Asuntomessujen yhteydessä ja siinä halutaan testata erityisesti sitä, miten suurta tapahtumaa saadaan hyödynnettyä ja sen avulla ohjattua väkeä myös keskustan suuntaan.

Kokeiluhankkeen vetäjä Mari Antikainen kuitenkin nostaa kolmesta tilaisuudesta keskimmäisen niistä kunnianhimoisimmaksi ja innovatiivisimmaksi. Tapahtumaa lähdettiin ideoimaan aivan puhtaalta pöydältä. Kivijalkakaupan kuihtuminen on yleinen ilmiö, joten piti lähteä miettimään aivan uudella tavalla sitä, mitä kaikkea tyhjät liiketilat voisivatkaan mahdollistaa!

Porin keskustaan, Eetunaukion kupeeseen perustettiin 25.-28.4. väliseksi ajaksi yhteisöllinen kokeilutila Pop Up Lab. Kaksi ensimmäistä päivää tilan painopiste oli kaupunkitilan kehittämisessä, kun Porin kaupungin työntekijät jalkautuivat kokeilutilaan keräämään kaupunkilaisten ideoita kaupunkisuunnittelun tueksi. Seuraavat kaksi päivää panostettiin kulttuuriin ja kokeilutilaan koottiin kulttuurituottajan tuella laaja joukko luovien alojen toimijoita. Osallistua sai vaikkapa pelihahmosuunnitteluun, origami-työpajaan tai runonlausuntaan. Yksi eniten suosiota saanut piste oli pikataideterapia, joka kesti kerrallaan vain 12 minuuttia. Moni sai kosketuksen uuteen asiaan nopeasti ja vaivattomasti.

Viimeisenä tapahtumapäivänä kulttuuritarjonta ulotettiin myös kaupungin bussilinjoille. Linja-autoon hypätessään saattoikin yhtäkkiä päätyä hiphop-ryhmän keikalle.

AIKO-rahoitus antoi luvan kokeilla

Idea hankkeeseen lähti Porin yrittäjiltä, joka toimii myös hankkeen toisena yhteistyökumppanina. Kokeilun toteuttaja Prizztech Oy on Satakunnan alueen kuntien omistama elinkeinoyhtiö, jonka tehtävänä on edistää maakunnan hyvinvointia elinkeinoelämää vahvistamalla. Kokeiluhankkeen tavoitteena onkin luoda tyhjiin liiketiloihin uutta yritystoimintaa. Onnistumisia on jo tullut, sillä ensimmäisen pop up -tapahtuman tiloihin perustettiin pian tapahtuman jälkeen uusi kahvila.

Kokeiluhanke on toteutettu AIKO eli Alueelliset innovaatiot ja kokeilut -rahoituksella. Antikainen kiittelee AIKO-rahoitusta siitä, että se ohjasi asenteeseen, jossa kaikkia tuloksia ei tarvitse tietää jo ennakkoon, vaan on aidosti lupa kokeilla vähän erikoisempiakin lähestymistapoja.  

Kokeiluhanke päättyy elokuun lopussa ja sen tuloksena syntyy käsikirja muille toimintamallin hyödyntäjille. Tavoitteena on paitsi antaa hyvin konkreettisia ohjeita tapahtumajärjestäjille, myös valaa uskallusta uuden kokeilemiseen. Prizztechissäkin haaveillaan konseptin laajentamisesta, koska sen tulokset olivat niin lupaavia. Pop up -kokeilujen tekemisessä päti yksi Porin kaupungin sloganeista: ”Todella outo, ehdottoman uniikki”.

kokeilut
tiedollinen luonti