Robohaun hankkeet esittäytyvät keväällä
Tekoälyllä ja robotiikalla voidaan tehostaa toimintaa

Valtiovarainministeriö
16.4.2019 15.06
Uutinen

Valtiovarainministeriö jakoi alkuvuodesta 2019 erityisrahoitusta hallinnon hankkeille, joiden tavoitteena on edistää tuottavuutta erityisesti robotiikan, analytiikan, tekoälyn tai muiden nousevien teknologian keinoin. Rahoitetut hankkeet esittäytyvät kevään aikana useassa tilaisuudessa.

Erityisrahoitushaku käynnistettiin syyskuussa 2018, ja rahoitusta myönnettiin 35:lle hankkeelle. Rahoitusta myönnettiin sekä heti toimeenpantaville hankkeille että uuden toimintamallin tai teknologiaratkaisun toiminnan todentamiseen liittyville hankkeille, josta jälkimmäiset kertovat avoimissa tilaisuuksissa työnsä edistymisestä, kokemuksistaan ja saamistaan opeista.

Palvelurobotti, koneoppimista ja data-analyysia hallintoon

Ensimmäinen syksyn 2018 robotisaatiohaussa rahoitettujen hankkeiden kokemustenvaihtotilaisuus järjestettiin 15. huhtikuuta. Yhdeksän hanketta esittäytyi tilaisuudessa.

Esittäytyneillä hankkeilla voidaan saavuttaa paljon käytännön hyötyjä ja tehostaa palveluja. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysministeriön ohjaamassa hankkeessa selvitetään ensi- ja akuuttihoidossa tehtävän hoidontarpeen arvioinnin vaikuttavuutta potilasturvallisuuteen. Puolustusvoimien hankkeessa taas testataan palvelurobottia, jonka tarkoituksena on tehostaa opastusta Puolustusvoimissa. Testausrobotti oli paikan päällä ja kiinnosti osallistujia.

Loput hankkeet esittäytyvät 29.4. ja 13.5.

Loput uuden toimintamallin tai teknologiaratkaisun toiminnan todentamiseen liittyvät hankkeet esittäytyvät 29. huhtikuuta ja 13. toukokuuta. Tilaisuuksiin voi ilmoittautua webropol-lomakkeella, jossa on myös linkit kunkin tilaisuuden ohjelmiin.

Lisäksi 12. maaliskuuta esittäytyivät keväällä 2018 rahoitetut hankkeet. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa YouTubessa.

Lisätietoja:

Katso tallenne 15. huhtikuuta kokemustenvaihtotilaisuudesta YouTubesta

Esitysmateriaalit ja hankkeiden lyhyitä esittelyjä vm.fissä 15.4. tilaisuudesta

vm.fi/robohaku2018

Finassineuvos Arja Terho, puh. 358 295 530 235, arja.terho(at)vm.fi

Erityisasiantuntija Marjut Siintola, puh. 02955 30482, marjut.siintola(at)vm.fi

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen sekä valtiovarainministeri Petteri Orpo avasivat syyskuussa 2018 alussa rahoitushaun, jolla kannustettiin valtion virastoja yksinkertaistamaan ja automatisoimaan prosessejaan. Ministeriöillä, virastoilla ja laitoksilla oli mahdollisuus hakea erityisrahoitusta tuottavuutta edistäviin hankkeisiin. Tavoitteenamme on varmistaa, että Suomessa on toimivat julkiset palvelut, hyvä hallinto ja että saamme elää kestävässä ja vakaassa yhteiskunnassa.

Digitalisoituminen Hallintopolitiikka Julkisen hallinnon ICT
digitalisaatio
kokeilut
robotiikka
tekoäly