På dagen för misslyckanden dryftas sätt att lära sig handskas med rädsla för att misslyckas

Statsrådets kommunikationsavdelning
11.10.2017 12.43 | Publicerad på svenska 12.10.2017 kl. 13.53
Pressmeddelande 459/2017

Fredagen den 13 oktober 2017 firas internationella dagen för misslyckanden. Då ordnar teamet för Försöksfinland vid statsrådets kansli evenemanget Herozerohero. Syftet med evenemanget är att diskutera förhållandet mellan lyckanden och misslyckanden på ett genuint och personligt sätt.

Med evenemangets namn avses att ingen är enbart en hjälte eller en nolla, utan livet bygger på ständig pendling mellan dessa två sidor. Båda dessa ytterligheter för med sig problem om tankarna fastnar vid dem.

”Rädsla för att misslyckas är en av de viktigaste faktorer som hindrar oss från att pröva och gå in för kreativa nya lösningar. Om vi vill pröva något genuint nytt kan vi inte alltid på förhand veta hur slutresultatet blir. Det här innebär oundvikligen också misslyckanden som vi kan dra lärdom av. I allt utvecklingsarbete är det ytterst viktigt att tåla misslyckanden och handskas med rädslan för att misslyckas”, konstaterar Ira Alanko, projektchef för projektet Försöksfinland vid statsrådets kansli.

Vid evenemanget talar författaren Sirpa Kähkönen, Finlaysons verkställande direktör Jukka Kurttila, miljöaktivisten Sini Harkki, skådespelaren, regissören och manuskriptförfattaren Anna Paavilainen, kommun- och reformminister Anu Vehviläinen och chefen för Helsingfors stadsteater Kari Arffman. Anförandena kommenteras av hjärnforskaren Katri Saarikivi. Vidare ger videohälsningar från Finlands kulturinstitut i Japan, Estland och Storbritannien insyn i hur man i andra delar av världen förhåller sig till rädsla för att misslyckas.

Jukka Kurttila, som är en av de modigaste företagsledarna i Finland, medger på sin förhandsvideo för evenemanget att också hans liv som Finlaysons verkställande direktör har styrts av rädsla. Han har varit rädd för misslyckanden och människors respons och oroat sig för att han förstör det långlivade företaget och varumärket. Ibland har han känt sig ganska ensam med sina rädslor. Katri Saarikivi som har forskat i empati och växelverkan konstaterar att det råder ingen bot på att det känns obehagligt att misslyckas och skrämmande att göra skrämmande saker. I stället behövs förmåga att tåla dessa känslor.

Evenemanget i anslutning till dagen för misslyckanden ordnas i Helsingfors stadsteaters sal Studio Elsa med början kl. 14. Evenemanget är öppet för allmänheten. Man kan anmäla sig till evenemanget fram till den 12 oktober eller så länge som det finns plats.

Ytterligare information: Ira Alanko, projektchef, tfn 0295 160 028, ira.alanko(at)vnk.fi och Lyydia Aarninsalo, planerare, tfn 0295 160 232, lyydia.aarninsalo(at)vnk.fi, statsrådets kansli

Ytterligare information om evenemanget och alla förhandsvideor

Anu Vehviläinen
försök
informationsrelaterat skapande
innovationer
kultur
kulturella system
misslyckande