Kokeileva Suomi -kärkihanke on päättynyt

Kokeilukulttuurin vahvistaminen oli yksi pääministeri Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeista kaudella 2015–2019. Kokeilukulttuurin edistämistä, onnistuneiden kokeilujen skaalaamista ja tulosten arviointia jatkaa valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva.
Tätä verkkosivustoa ei enää ylläpidetä, mutta se on saatavilla 31.12.2023 asti.
Kokeiluille voimaa muutoksesta
Kokeilukulttuuri haastaa ihmiset kyseenalaistavaan ajatteluun. Luovuus ja uudet ideat kumpuavat usein yllättävistä asioista sekä eri liiketoiminta- ja tieteenaloja ja toimintatapoja risteyttämällä. Jos menee pieleen, uskalletaan heittää pois. On vapauttavaa luoda uutta ja luopua vanhasta.

Osallistu tapahtumiin
Valitse sinulle mieluisimmat Kokeilevan Suomen ja yhteistyökumppaneiden tapahtumat ja tule mukaan. Kaikki tilaisuudet ovat osallistujille maksuttomia.

Tutustu Kokeilun paikkaan
Kokeilun paikka on alusta, joka auttaa synnyttämään ideoista konkreettisia kokeiluja.Yhteisöllinen Kokeilun paikka yhdistää ideoijat, kokeilijat, sparraajat, rahoittajat ja käyttäjät.

Materiaalit
Kokeilevan Suomen materiaalipankista löytyy paljon materiaalia erilaisten kokeilujen tueksi. Tutustu vaikkapa kokeilijan huoneentauluhuin tai kokeiluesimerkkeihin. Täältä löydät myös erilaiset työkalupakit, arviointivinkit sekä apua kokeilujen muotoiluun ja toteuttamiseen.

Opas kokeilujen tukijalle
Opas on suunnattu erityisesti julkisella sektorilla toimiville kokeilujen tukijoille. Oppaassa perehdytään erilaisiin kokeilemisen tukemisen muotoihin, jotka on jaettu neljään teemaan: kokeilujen käynnistäminen ja tukeminen, viestintä, hyödyntäminen ja vaikuttavuus sekä hankinta ja rahoittaminen.
-
Digikuntakokeilu Digikuntakokeilun tavoitteena on edistää kuntien palveluiden ennakkoluulotonta, kuntalaisten hyvinvointia parantavaa kehittämistä sekä parantaa asiakkuuden johtamisen edellytyksiä.
-
Norminpurku Hankkeen tavoitteena on helpottaa yritysten toimintaa ja kansalaisten arkea ja tätä kautta lisätä Suomen kilpailukykyä ja tuottavuutta.
-
Innokylä Innokylä on kaikille avoin ja maksuton kehittämisympäristö. Innokylä kokoaa hyvinvointi- ja terveysalan kehittämistyön tulokset yhteen paikkaan ja tarjoaa hyvän kanavan toimintamallien levittämiseen.
-
Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta Valtioneuvoston yhteisellä selvitys- ja tutkimustoiminnalla tuotetaan tietoa päätöksenteon, tiedolla johtamisen ja toiminnan tueksi.
-
Kansallinen ennakointiverkosto Valtioneuvoston kanslia ja Sitra koordinoivat yhteistyössä kansallisen ennakointiverkoston toimintaa sekä tukevat suomalaista ennakointityötä ja tukevat verkostoitumista.
-
Liikennelabra Liikennelabran painopistealueita ovat liikkumisen uudet palvelukonseptit, liikenteen automatisaatio, esineiden internet sekä elinkeinoelämän, yritysten ja alueiden kannalta strategisesti merkittävät kokeilut.
-
Avoindata.fi Avoindata.fi-portaali tarjoaa näkymän kansalliseen avoimeen dataan ja yhteentoimivuutta edistäviin työkaluihin ja ohjeisiin.
-
Kuntakokeilut Rakennepoliittisen ohjelman toimeenpanosta tehdyn päätöksen mukaan tehtävien ja velvoitteiden vähentämisen tueksi toteutetaan kuntakokeiluja vuosina 2015–2016.
-
Fiksu kalasatama Helsinki aloitti syksyllä 2013 Fiksu Kalasatama -hankkeen, jonka tavoitteena on tehdä Kalasatamasta älykkään kaupunkirakentamisen mallialue, Helsingin Smart City -kaupunginosa.
-
Helsinki Challenge Helsingin yliopiston 375-juhlavuoden tiedepohjainen Helsinki Challenge -ideakilpailu, jossa haetaan ratkaisuja ihmiskunnan suuriin haasteisiin ja tulevaisuuden hyvinvoinnin rakentamiseen.
-
Hinku-foorumi HINKU-foorumi on ilmastonmuutoksen hillinnän edelläkävijöiden verkosto, joka kokoaa yhteen kunnianhimoisiin päästövähennyksiin sitoutuneet kunnat, ilmastoystävällisiä tuotteita ja palveluita tarjoavat yritykset sekä energia- ja ilmastoalan asiantuntijat.
-
6 Aika 6Aika – Avoimet ja älykkäät palvelut on kestävän kaupunkikehityksen strategia, jonka toteuttajina ovat niin sanotut kuutoskaupungit: Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku ja Oulu. Vuosina 2014–2020 toteutettavan strategian tavoitteena on synnyttää Suomeen uutta osaamista, liiketoimintaa ja työpaikkoja.
-
Yrityselämän nuoret sukupolvet Taloudellinen tiedotustoimisto TAT kehittää lukioihin saataville kahdeksan digitaalista kansainvälisen liiketoiminnan kurssia. Kurssit perustuvat viimeisimpiin pedagogisiin ratkaisuihin ja ammattilaisten tarjoamiin materiaaleihin oikeasta elämästä. Kursseja pilotoi 14 lukiota ympäri Suomea.
-
Kohti resurssiviisautta Sitra ja Jyväskylän kaupunki kehittivät Kohti resurssiviisautta -yhteishankkeessa vuosina 2013–2015 toimintamallin, jonka avulla kaupungit ja kunnat voivat edistää luonnonvarojen viisasta käyttöä ja luoda edellytyksiä kestävälle hyvinvoinnille sekä tulevaisuuden menestykselle.
-
Design for Government -kurssi Aalto yliopiston Design for Government -kurssin tavoittena on löytää parhaita ratkaisuja hallinon ja julkisen sektorin haasteisiin muotoilun keinoin. Muotoilun, arkkitehtuurin, kauppatieteiden ja muiden pääaineiden opiskelijat ratkovat virkamiehiltä tulleita todellisia haasteita.
-
Kuntaliiton Uskalla kokeilla -ohjelma Kuntaliitto on käynnistänyt Uskalla kokeilla -ohjelman ja markkinointikampanjan, joilla pyritään tekemään näkyväksi kuntien ja alueiden kokeilutoimintaa sekä edistämään kuntalähtöisiä kokeiluja sekä verkottumista.
-
KunTeko 2020 KunTeko 2020 -ohjelmassa edistetään tuottavuutta, tuloksellisuutta ja työelämän laatua kunta-alalla ja levitetään työelämän kehittämisen käytäntöjä sekä kiinnostavia kehittämisratkaisuja. Ohjelma tukee kuntaorganisaatioiden uudistumista tarjoamalla sparrausta, koulutusta ja verkostoja. KunTeko on KT Kuntatyönantajien ja kunta-alan pääsopijajärjestöjen yhteinen ohjelma.