Esimerkkejä kokeiluista

Kokeiluja on monenkokoisia ja -näköisiä. On nopeita kokeiluja ja tutkimuksellisia kokeiluja. Tälle sivulle on koottu tarinoita muutamasta kokeilusta, joista voit innostua ja inspiroitua. Kokeiluasenne tekee hyvää!


Peloton kylä

"Jos koulu lähtee, koko kylä kuolee". Eskolan kylässä lähdettiin kokeilun kautta etsimään ratkaisua kyläkoulun pelastamiseksi.

 

 

 


#Suomenparasterkka

Hämeenkyrö teki kokeiluista toivottavavia, jopa välttämättömiä - ja saavutti valtavat säästöt, puhumattakaan muista hyvistä vaikutuksista. Miten se oli mahdollista?

 

 

 


Kenen reviiri?

Riistakeskuksen tehtävä on pyrkiä saamaan susikanta kasvuun. Perinteiset keinot eivät kuitenkaan ole auttaneet: susien salametsästys on jatkunut. Siksi päätettiin kokeilla. Kokeilut ovat tarjonneet mahdollisuuden avata keskustelua eri osapuolten välillä ja rakentaa luottamusta.

 

 


Päämäärä elämään

Vuonna 2014 pitkän aikaa työttöminä olleet erämiehet vapautettiin ”huovuttamisesta” ja nimettiin järvikalatutkijoiksi: luotiin tekemista intohimojen ympärille. Näin saadaan erämiehille päämäärä elämään. Järvikalakokeilua on kehitetty eteenpäin hyvinvoinnista ja kuntoutuksesta kohti työllistämistä.

 

 


Kokeileva tutkija

Tutkimus ja kehittäminen eivät ole erillisiä toisistaan: on tärkeää tehdä yhä enemmän tutkimusta, joka pyrkii maailman muuttamiseen kokeilemalla kehittäen. Tutkimuksellisilla kokeiluilla pystytään mittaamaan ratkaisujen vaikuttavuutta, toimivuutta ja sitä, onko ratkaisu riittävän halpa suhteessa tuloksiin.

 

 


Älykäs kyyti

Kutsuplus-kokeilulla haettiin uusia tapoja saada ihmisiä joukkoliikenteeseen, osana ratkaisua kaupungistuvaan maailmaan: miten mahdutaan liikkumaan fiksusti.