Kokeileva Suomi -blogi

TryOut! -tapahtumissa kokeillen ja kehittäen Vaasaa vahvemmaksi

Miia Lammi, Elina Martin ja Eliina Salmela Julkaisupäivä 28.3.2017 13.58 Blogit

Helmikuussa 2017 Vaasan ammattikorkeakoulu VAMK ja Yrkeshögskolan Novia järjestivät valtakunnallisen Kokeileva Suomi -kiertueen myötä kaksi tapahtumaa Vaasassa. Kansalaisten ideoita ja ajatuksia tulevaisuuden osaamisesta kerättiin toiminnallisessa TryOut! Energy -tapahtumassa kauppakeskus Rewell Centerissä. Tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa ja se toteutettiin yhteistyössä opettajien ja opiskelijoiden kanssa: hauskaa pitäen, mutta laadukkaasti - antaen itsensä innostua ja innostaa. Kaupunkilaisille tilaisuus oli keino kokea käytännössä, mitä korkeakoulujen osaaminen tarkoittaa, ja antaa ideoita osaamisen merkityksestä arjessa.

Osaako robotti keittää kahvia tai imuroida? Paikalla oli eri alojen opettajia ja opiskelijoita sekä energisiä toimintapisteitä, jotka valottivat robotisaation, logistiikan ja matematiikan sekä terveyden ja hyvinvoinnin kysymyksiä. VAMKin konetekniikan opiskelijat esittelivät uudenlaista yhteistyörobotti YuMia. Vaikka kyseessä oli teollisuusrobotti, eivät kaupunkilaiset kokeneet robotteja pelottavina. Toisessa toimintapisteessä sai testata omaa matikkapäätä ja hahmottaa fysiikan lakeja erilaisten laitteiden avulla. Insinöörien matematiikka on soveltavaa ja oivaltavaa, ei siis lainkaan liian vaikeaa tai mystistä!

Miten epidemioita voidaan ehkäistä? VAMKin hoitotyön opiskelijat mittasivat verenpainetta ja -sokeria sekä esittelivät laitteen avulla, millaisia bakteereja ja viruksia ihmisten käsissä on. Novian opiskelijat puolestaan mittasivat ihmisten rasvaprosenttia. Päivän aikana yli 200 kävijää houkutelleiden hoitoalan toimintapisteiden tarkoituksena oli herättää ihmisiä pohtimaan pienten tekojen vaikutusta terveyden edistämiseen. Samalla opiskelijat saivat harjoitella tulevien asiakkaiden kohtaamista. Kohtaamiset avasivat uusia kysymyksiä ja herättivät ideoita.

Tiimit liikkeellä oikeaan aikaan. Korkeakoulujen kasvuyrittäjyyshautomo West Coast Startup houkutteli kokeilemaan Virtual Reality eli VR-pelien pelaamista. Kaksi startup-toiminnassa mukana olevaa tiimiä esitteli demoja tulevista peleistä. Toimintapisteessä kaupunkilaiset saivat kokeilla uutta teknologiaa ja tiimit saivat arvokasta palautetta oman pelinsä kehittämiseen. Tulevaisuudessa virtuaalitodellisuus ja lisätty todellisuus yleistyvät paitsi viihdeteollisuudessa, myös koulutuksessa ja lääketieteessä.

Tehot irti yhteistyöstä -webinaarissa katsottiin tulevaan

Muotoilukeskus Muovassa järjestettiin TryOut! Factory -webinaari yhteistyössä Vaasanseudun Kehitys Oy VASEK:in ja Rannikko-Pohjanmaan Yrittäjien kanssa. Tilaisuudessa korkeakoulut esittelivät erilaisia yhteistyötapoja ja -alustoja, joita elinkeinoelämän edustajat haastoivat tulevaisuuden tarpeisiin. Tilaisuus myös muistutti kaupungin valtavasta voimavarasta eli 13 000 opiskelijasta, jotka voivat rientää avuksi erilaisiin kehittämisprojekteihin.

Yhdessä alueen eduksi. Webinaarissa esitelty Me2We:n digitaalinen yhteistyöalusta otettiin käyttöön VAMKissa ensimmäisenä kaikista korkeakouluista. Vaasanetwork.fi-alustalta löytyvät sopivat kumppanit yrityksien ja muiden organisaation kehittämistarpeisiin. VEBIC puolestaan on upouusi polttomoottoreiden ja -aineiden tutkimuslaboratorio, jonka Vaasan yliopisto on toteuttanut yli 30 yhteistyöyrityksen ja -kumppanin kanssa. Webinaarissa Wärtsilä haastoi VEBICä heidän kanssaan maailmanluokan suorituksiin. Juuri avattu Alere on VAMKin ja Novian yhteinen sosiaali- ja terveysalan oppimiskeskus, jossa yhteistyö kahden yksikön ja alueen sote-toimijoiden välillä vain tiivistyy. VASEKille yhteistyö sote-yritysten kanssa on tulevaisuudessa entistä tärkeämpää.

Yhteistyötä, vaikuttavaa yhteistyötä ja maailmanluokan yhteistyötä. Vaasassa katsotaan vahvasti tulevaisuuteen ja ulkomaille, mutta jalat ovat tukevasti oman alueen jatkuvassa kehittämisessä. Yhdessä tehtävät kokeilut, kansainvälinen kilpailu ja pohjalainen tahto pitävät huolen huippuosaamisen kehittymisestä. Myös tulevaisuudessa.

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.

Kokeileva Suomi -blogissa julkaistaan kokeiluihin ja kokeilukulttuuriin liittyviä kirjoituksia. Tekstit toimitetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Jos haluat ehdottaa omaa kirjoitustasi Kokeileva Suomi -blogiin, ota yhteyttä: kokeilut(at)vnk.fi.