Kokeileva Suomi -blogi

Tartu monimuotoisuuteen – kokeilua kolmen ammattikorkeakoulun voimalla

Kolme pääkaupunkiseudulla toimivaa ammattikorkeakoulua, Arcada, Diak ja Humak, löivät hynttyyt yhteen kokeilevan Suomen puolesta.

Yhteistyö alkoi syksyllä 2016 ja huipentui 8.2.2017 Tartu monimuotoisuuteen! -kokeilukulttuuripäivään. Tapahtumassa kaikkien kolmen ammattikorkeakoulun opiskelijat ja työelämän edustajat kiihdyttivät ideoita nuorten osallisuuden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Päivä oli Kokeileva Suomi -kiertueen alueellinen tapahtuma.

Lopputulokseksi saatiin toteuttamiskelpoisia aihioita niin nuorten hyvinvointia mittaavasta applikaatiosta kuin 3D-”työsimulaattorista”, joka helpottaa unelma-ammatin löytämistä. Osallistujat hakivat myös ratkaisuja asuinalueidensa osallisuuden parantamiseksi. Nuorten hyvinvointia parantavaksi ratkaisuksi innovoitiin esimerkiksi kaveri-Tinder ja järjestötyöntekijöiden somekoulutus, jossa nuoret toimivat kouluttajina.

Ratkaisuja ideoitiin työpajoissa. Kuva: Emilia Reponen, HumakKokeilukulttuuri ja kokeilevan toimintatavan hyödyt näkyivät hyvin osallistujien loppukommenteissa:

”Ensin tuntu, et ei tästä tuu yhtään mitään, sitten et ei vitsi tää olikin makee juttu.”

”Tosi kiva ideoiden tulva.”

”Hienoo tehdä ihmisten kanssa, jotka ei teilaa ideoita”.

Matkan varrelta

Kokeilu oli myös kolmen ammattikorkeakoulun yhteinen matka alueellisen tilaisuuden järjestämiseksi. Matka alkoi, kun tämän blogitekstin silloin vielä toisilleen tuntemattomat kirjoittajat tapasivat alkusyksystä 2016. Silloin kaikki oli vielä epävarmaa ja hieman sumuista lukuun ottamatta sitä, että päivästä vastaisivat yhdessä Arcada, Diak ja Humak.

Seurasi lukuisia tapaamisia vaihtuvalla osallistujakaartilla – ja monta kuppia kahvia. Haimme yhteistä käsitystä kokeilujen olemuksesta - esimerkiksi siitä, miten kokeilu eroaa projekteista. Pohdimme, miten tapahtuman on mahdollista toimia uusien ideoiden alustana. Tavoitteena oli vuorovaikutteinen päivä, jossa opiskelijat ja työelämän edustajat olisivat pääroolissa. Avoimuus lähtökohtana mahdollistaisi yhteistyökumppaneilta oppimisen.

Pajojen ideat koottiin yhteen paneelissa. Kuva: Emilia Reponen, HumakMitä sitten opimme?

Merkityksellisyys syntyi siitä, että kohtasimme yhdessä uuden äärellä. Kukaan ei ulkopuolelta määritellyt mitä pitää tehdä, vaan prosessia kannateltiin yhdessä, välillä epävarmoinakin. Lopputulos oli kupliva ja toisten ideoita rikastava. Juuri kuten pitikin!

Kolmen ammattikorkeakoulun yhteistyö näyttäytyi mahdollisuutena, jolla vastataan työelämän tarpeisiin joustavasti ja ketterästi. Opiskelijoiden tuleva ammatti-identiteetti vahvistuu, kun he luovat uutta, jota tulevaisuudessa kokeillaan aidossa työelämäkontekstissa.

Kokemuksemme perusteella kokeilu syntyy luottamuksen ilmapiirissä. Kokeilua ei voi pakottaa, siihen sisältyy aina riskielementti, ja lopputulos on ennalta avoin. Kokeilun flow syntyy osallistujien yhteistyöstä ja asialle antautumisesta.

Tästä jatketaan! Tarjottimella on nyt monia ideoita ja mahdollisuuksia, jotka odottavat poimijaansa.

 

Terhi Laine ja Leena Lehtinen

Terhi Laine on kehitysjohtaja Diakissa ja Leena Lehtinen asiantuntija Humakissa.

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.

Kokeileva Suomi -blogissa julkaistaan kokeiluihin ja kokeilukulttuuriin liittyviä kirjoituksia. Tekstit toimitetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Jos haluat ehdottaa omaa kirjoitustasi Kokeileva Suomi -blogiin, ota yhteyttä: kokeilut(at)vnk.fi.