Kokeileva Suomi -blogi

Solekko kokkeilla

Mirva Juntti Julkaisupäivä 19.12.2016 10.06 Blogit

Valtioneuvoston kanslia on käynnistänyt koko maan kattavan road show'n tartuttaakseen kansalaisiin kokeilukulttuurin henkeä. Persoonalliset, alueen identiteettiä ja henkeä viestivät tapahtumat ovat osa Kokeileva Suomi -kiertuetta, joka kattaa kaikki Suomen maakunnat.  Kiertueen aikana ammattikorkeakoulut edistävät kokeilukulttuuria omilla tavoillaan ja vahvuusalueillaan. Kokeilukulttuuri haastaa myös meidät toimijoina tekemään kehittämisestämme entistä ketterämpää, osallistavampaa ja tietoperustaisempaa.

Ketteryys ja julkiset toimijat. Joku puuskahtaisi tässä vaiheessa sanoen, että näitäpä ei olla samassa lauseessa totuttukaan näkemään. Julkisiin toimijoihin on perinteisesti rinnastettu  tarpeeton paperinpyöritys ja muodollisuus -  asioiden tekeminen vaikeaksi erilaisilla prosesseilla, säännöillä, määräyksillä ja käytännöillä.  

Jos tuo kansan syvistä kokemuksista syntynyt näkemys onkin ollut totta menneinä aikoina, toinen on totuus tänä päivänä. Kokeilukulttuuri ja ketterä toimintamalli juoksuttaa yhä useampaa julkisen puolen leipää nauttivaa toimijaa. Jotta uutta syntyy riittävän nopeasti, on syytä ottaa riskejä, kokeilla nopeasti, miten ideat lähtevät lentoon ja varmistelemisen sijaan tehdä päätelmiä vasta näyttöjen perusteella. Ja korjata kurssia sen mukaan, kun on tarpeen.

Torniossa 10.11. pidetyssä Valakiat-kokeilukulttuuritapahtumassa osoitettiin, että emme menesty tulevaisuudessa enää kiinteillä, hitaasti muuttuvilla tai organisaatioihin ja titteleihin perustuvilla verkostorakenteilla vaan sillä, että valjastamme koko alueen osaaminen näihin talkoisiin. Valakioissa se tapahtui valjastamalla Lapin AMK:n opiskelijat ratkomaan pohjoisen lentokenttien ja -asemien kohtaamia haasteita. Nuoret ideoivat ennennäkemättömän innovatiivisia ratkaisuja tulevaisuudelle – niitä voi maistella tästä. Kuten tilaisuuden pääpuhuja Sani Leino sanoi, digitaalinen kehitys mahdollistaa tämän kaiken ensimmäistä kertaa historiassamme. 

Villejä kokeiluja löytyy valtakunnankin tasolla. Sitra julkaisi verkkosivuillaan vasta koko Suomen kansan haastavan Ratkaisu 100 -kilpailun, jossa huikealla miljoonan euron palkinnolla haetaan parasta joukkuetta ratkaisemaan kaikkein kiperimpää yhteiskunnallista ongelmaa. Poikkeuksellisen ratkaisusta tekee myös se, että esiraadin karsinnan jälkeen kilpailun voittaja valitaan yleisöäänestyksellä. Tavoitteena on selvästi löytää parviälystämme aivan uusia tapoja tilanteessa, jossa koko Suomi on uuden äärellä.  

Eiköhän siis oteta tukeva ote karvalakeistamme ja heittäydytä kokeilukulttuuriin mukaan. Sillä niin kuin työkaverini tuossa totesi, epäonnistuminen ei ole sitä, että ei onnistu vaan sitä, että ei uskalla yrittää.

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.

Kokeileva Suomi -blogissa julkaistaan kokeiluihin ja kokeilukulttuuriin liittyviä kirjoituksia. Tekstit toimitetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Jos haluat ehdottaa omaa kirjoitustasi Kokeileva Suomi -blogiin, ota yhteyttä: kokeilut(at)vnk.fi.