Kokeileva Suomi -blogi

Satakunnassa kerättiin ideoita ikäihmisten palveluihin

Cimmo Nurmi Julkaisupäivä 24.3.2017 15.36 Blogit

Kokeileva Suomi -Road Show’n Satakunnan tapahtuma järjestettiin Porin Puuvillan kauppakeskuksessa. Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä VNK:n, Satasoten, Satakunnan Kansan, kauppakeskuksen ja Satakunnan ammattikorkeakoulun (SAMK) kanssa. Tapahtumalla haluttiin tuoda kokeilukulttuurin edistäminen kansan pariin. Kohteeksi valittiin ikääntyvien palvelut, koska sote-uudistus on täällä jo hyvässä vauhdissa.

Tapahtumassa kuultiin kahdeksan nopeaa kahden minuutin esitystä kokeiltaviksi asioiksi. Jokaisen esityksen aikana ”tähtivalmentajaraati” arvioi kokeiluja Voice of Finland -tyyppisesti, ja jokaiselle kokeilulle löytyi kiinnostunut tähtivalmentaja tsemppaamaan kokeilua eteenpäin. Kilpailun tähtivalmentajina olivat kehitysjohtaja Inka Partanen Satakunnan Kansasta, muutosagentti Pirjo Rehula Satasotesta sekä osaamisaluejohtaja Tiina Savola SAMKista.

Koirat hoitoyksiköihin ja tietoisuustaitoja eläkeläisille

Kitti Kumpulaisen ideassa vanhusten hoitokotiyksiköiden yhteyteen rakennettaisiin koirille tarha ja lämmin sisätila. Hoitajan tullessa työvuoroon, hän jättäisi koiran tarhaan ja  osastojen viriketuokioiden ajaksi koira voitaisiin hakea mukaan ilahduttamaan asukkaita.

Mari Hellsten ja Johanna Ojala ehdottivat ikäihmisille lyhytaikaista asumispalvelua maaseutuympäristössä. Palvelua käytettäisiin tukemaan esim. sairaalahoidon jälkeistä ajanjaksoa ennen kotiinpaluuta. Se toimisi myös ns. intervallipaikkana vanhuksille, mikä mahdollistaisi omaishoitajien vapaapäivät ja lomat.

Eläkkeelle jääminen on suuri elämänmuutos. Muutoksen haasteille on yhteistä se, että ne ovat mielen haasteita. Marko Mikkola ehdotti eläkeiän kynnykselle tietoisuustaitojen lisäämistä. Mindfulness on jo työelämässä jonkin verran tunnettu ja Mikkolan ehdotuksessa sitä kokeiltaisiin eläkkeelle siirtyvien kanssa.

Kokeileminen kannattaa aina!

Esitettyjä kokeiluja lähdetään viemään eteenpäin SAMKin tuella. Jatkokehittelyn muotoja ovat mm. työpajatyöskentely SAMKin henkilökunnan kanssa, opiskelijaprojektien käynnistäminen idean kokeilemiseksi, rahoitushakuideointi SAMKin hankesuunnittelijoiden kanssa sekä Soteekki-yhteistyö. Rahoitusmekanismeina voivat olla mm. mikrorahoitus, innovaatiosetelit, AIKO-rahoitus tai muu hankerahoitus.

Suomalaista kulttuuria on hyvä muuttaa. Kun kokeilee ja vaikka epäonnistuu, voi parhaimmassa tapauksessa keksiä jotain ihan uuttakin. Muun muassa penisilliini, mikroaaltouuni, post it -laput, perunalastut ja sydämen tahdistin on keksitty vahingossa. Kaikki siis kokeilemaan ja (epä)onnistumaan!

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.

Kokeileva Suomi -blogissa julkaistaan kokeiluihin ja kokeilukulttuuriin liittyviä kirjoituksia. Tekstit toimitetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Jos haluat ehdottaa omaa kirjoitustasi Kokeileva Suomi -blogiin, ota yhteyttä: kokeilut(at)vnk.fi.