Kokeileva Suomi -blogi

Oamk yrittäjien tukena

Anne-Maria Haapala Julkaisupäivä 29.6.2017 15.10 Blogit

Oulun ammattikorkeakoulu (Oamk) järjesti Kokeileva Suomi –kiertueeseen liittyvän tapahtuman huhtikuussa yhdessä Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien kanssa. Kutsuimme yrittäjät meille kylään ja pitchasimme heille kuutta palveluamme. Pitchaus sai kestää viisi minuuttia, ja esitysten jälkeen yrittäjistä koostuva raati valitsi voittajan.

Toimme esille palveluitamme aina isoista kehitystehtävistä nopeisiin prototyyppien testauksiin. Pitchattavat palvelut olivat hyvinvointialan simulaatiokeskus SimLab, Demola, Arctic Business Corridor (nykyään International Business Corridor ), Laboratoriot, Oamk Labit sekä Innovaatioseteli.

Tiukka raati valitsi parhaiten pitchatuksi palveluksi Arctic Business Corridorin, jossa autetaan kansainvälisille markkinoille tähyäviä yrityksiä. Päivän aikana tuli selväksi, kuinka tärkeää on osata pitchata tuote yrittäjille konkreettisesti ja selkeästi: mitä yrittäjä hyötyy palvelusta ja mihin hän voi ottaa yhteyttä.

Tapahtuma alkoi yhteisellä tilaisuudella Suomen Yrittäjien Osaavia opettajia – yrittäviä nuoria –projektin kanssa. Projektissa vahvistetaan opettajien yrittäjyys- ja liiketoimintaosaamista sekä yrittäjyysopetusta. Koulutukset toteutetaan lääkintöneuvos Sakari Alhopuron myöntämän lahjoituksen turvin.

Yhteisessä aloitustapahtumassa yritysten ja ammattikorkeakoulun opettajat saivat yhteisen tietoiskun, jossa alueen yrittäjät kertoivat ajatuksia työelämän muutoksista sekä oppimisen uusista haasteista. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtajan Marjo Kolehmaisen mukaan opiskelijoiden yrittäjyysaikomukset ovat tutkimusten mukaan kasvussa. Viime vuonna yli puolet Suomen Uusyrityskeskusten kautta perustetuista yrityksistä oli alle 35-vuotiaiden perustamia.

Mieleeni jäi erityisesti tutkimustulos, jonka mukaan korkeakouluopiskelijoiden yrittäjyysinto on ihan eri luokkaa kuin lukiolaisten. Kun lukiolaisista noin 80 % voisi harkita ryhtyvänsä yrittäjäksi tai pitää sitä ensisijaisena uravaihtona, putoaa luku dramaattisesti korkeakouluopiskelijoiden kohdalla. Heistä noin 20 % pitää yrittäjäksi ryhtymistä todennäköisenä uravaihtoehtona. Tämä on selvä haaste ammattikorkeakouluille.

Yrittäjyyden arjesta kuultiin päivän aikana monta rohkaisevaa tarinaa. Työelämästä ja sen muutoksesta kertoivat muun muassa teollisuusneuvos Jorma Terentjeff, Asmo-laturin kehittänyt yrittäjä Asmo Saloranta sekä miljonääriksi 500 päivässä yrittävä Lauri Salovaara, joka innosti osallistujia uskomaan itseensä ja kokeilemaan ennakkoluulottomasti uutta.

Yrittäjien tukena –tapahtuma onnistui yli odotusten. Tilaisuus sai hyvää palautetta sekä yrittäjiltä että henkilöstöltämme. Saimme runsaasti yhteydenottopyyntöjä yrityksiltä tilaisuuden jälkeen, ja esimerkiksi Innovaatiosetelin turvin moni yrittäjä on ostanut tuottamiamme palveluita. Yritykset pitivät hyvänä sitä, että Oamkin palveluita esiteltiin yrityksien tarpeiden näkökulmasta.

Tilaisuus antoi hyviä vinkkejä kehittää palveluita  ja opetusta yhä paremmin vastaamaan työelämän tarpeita. Useat yritykset toivoivat, että vastaavia tapahtumia järjestetään tulevaisuudessakin. Palautekeskustelujemme tärkeä havainto oli sekin, että Oamkin palveluiden myynnissä ja viestinnässä yrityksille on vielä kehittämistä.

Tapahtuman järjestäminen yhdessä Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien kanssa koettiin erittäin hyvänä ja lisäävän edelleen yhteistyötä alueen yrittäjien kanssa. Työelämäkumppanuus on yksi arvoistamme, ja se konkretisoitui hienosti päivän aikana.

 

Innovaatiosetelistä kertova video: https://www.youtube.com/watch?v=jAivgoIRKAw

Linkki tilaisuuden voittajan ABC-palvelusta tehtyyn videoon: https://www.youtube.com/watch?v=c7VPlECya8o

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.

Kokeileva Suomi -blogissa julkaistaan kokeiluihin ja kokeilukulttuuriin liittyviä kirjoituksia. Tekstit toimitetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Jos haluat ehdottaa omaa kirjoitustasi Kokeileva Suomi -blogiin, ota yhteyttä: kokeilut(at)vnk.fi.