Kokeileva Suomi -blogi

Näin kehität älykaupunkia nopeilla kokeiluilla

Kaisa Spilling & Maija Bergström Julkaisupäivä 8.12.2017 10.00 Blogit

Nopeiden kokeilujen ohjelman Cookbook avaa parhaat kaupunkikehittämisen reseptit, jotka opimme Helsingin Fiksusta Kalasatamasta.

Fiksu Kalasatama on älykaupungin mallialue Helsingissä ja maailmanluokan kokeilualusta tulevaisuuden palveluille. Alueen palvelut parantavat kaupunkilaisten hyvinvointia ja energiatehokkuutta.

Älykaupungin kehittäminen on hidasta, joten aloitimme Kalasatamassa nopeiden kokeilujen ohjelman kiihdyttääksemme tulevaisuuden ratkaisujen rakentumista. Halusimme tarjota yrityksille ja startupeille mahdollisuuden kehittää palvelujaan ketterästi aidossa kaupunkiympäristössä sekä luoda yrityksille markkinareferenssejä ja uusia verkostoja. Ohjelmasta kertyneet opit on koottu Nopeiden kokeilujen Cookbookiin. Se antaa kaupungeille ja muille toimijoille mallin, jonka pohjalta on helppo lähteä liikkeelle rakentamaan omaa kokeiluohjelmaa.

Parhaat neuvot yksissä kansissa

Kahden vuoden aikana seurasimme kuudentoista palvelukonseptin muovautumista. Nämä kokeilut valittiin mukaan yli 150 tarjouksen joukosta. Neljä kokeilukierrosta toteutettiin aidossa kaupunkiympäristössä asukkaiden kanssa. Keskeistä kokeiluissa oli palvelujen yhteiskehittäminen, johon osallistui niin energialiiketoiminnan kehittäjiä ja palvelumuotoilijoita, terveydenhoitajia, opettajia kuin senioritalojen asukkaitakin.

Fiksun Kalasataman kokeiluissa syntyi esimerkiksi uusia fiksun liikkumisen ratkaisuja, yhteisöllisiä hyvinvointipalveluita ja asukkaiden päivittäisen hiilijalanjäljen mittaustapoja. Kokeilujen “tuottajana” ja fasilitaattorina toimi Fiksu Kalasatama -tiimi, jonka roolina oli saada verkostot mukaan ja generoida oppeja kokeiluista myös laajemmin kaupunkiyhteisölle ja kumppaneille.   

Kalasataman asukkaat aktiivisina mukana

Kokeilut lisäsivät kaupungin ymmärrystä tulevaisuuden palveluista ja siitä, mitä kaupunkilaiset haluavat. Nopea kehittäminen oli kokeilujen toteuttajille innostavaa: tuloksia syntyi jo viikoissa. Kalasatamassa kokeilut vahvistivat myös asuinalueen identiteettiä. Noin joka kolmas Kalasataman asukkaista on osallistunut älykaupungin ratkaisujen kehittämiseen, useat heistä nimenomaan kokeilujen kautta. Kokeilut ovat toimiva tapa antaa asukkaille vahva rooli uuden ratkaisun kehittämisessä ja kerryttää palveluille aitoa käyttäjäpalautetta.

Kokeiluja tehneet yritykset kertovat ohjelman nopeuttaneen palvelukehitystä. Kertyneet opit levisivät laajasti ja useat kaupungit ovat kiinnostuneita ottamaan mallin käyttöönsä. Kokeileminen onkin hyvä tapa tuoda eri toimijat yhteen kehittämään älykästä kaupunkia.

Nopeat kokeilut ovat jo levinneet Kalasatamasta Helsingin Iso Roobertinkadun Ilmastokadulle, Helsingin sosiaali- ja terveystoimialalle sekä muihin Suomen kaupunkeihin, kuten Ouluun. Myös ulkomaiset kaupungit ovat kiinnostuneita kokeiluista.

Nopeiden kokeilujen “keittokirja” on kirjoitettu inspiraatioksi lähteä kokeilemaan. Fiksun Kalasataman luotsaamassa ohjelmassa kerätyt opit on tarkoitettu eväiksi kaupunkien ja palveluiden kehittäjille, sekä muille aidossa ympäristössä kokeilemisesta kiinnostuneille.

Tutustu Nopeiden kokeilujen Cookbookiin täällä.


Kalasatama rakennetaan Helsingin ydinkeskustan kupeeseen meren rannalle, hyvien liikenneyhteyksien ympärille. 2030-luvulla Kalasatamassa on 25 000 asukasta ja 10 000 työpaikkaa. Fiksua Kalasatamaa on vuodesta 2014 kehitetty älykaupunginosaksi ja samalla luotu uusia menetelmiä fiksuihin ratkaisuihin.

www.fiksukalasatama.fi / @fiksukalasatama / #fiksukalasatama

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.

Kokeileva Suomi -blogissa julkaistaan kokeiluihin ja kokeilukulttuuriin liittyviä kirjoituksia. Tekstit toimitetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Jos haluat ehdottaa omaa kirjoitustasi Kokeileva Suomi -blogiin, ota yhteyttä: kokeilut(at)vnk.fi.