Kokeileva Suomi -blogi

MiniMikkeli on kokemalla oppimista

Pekka Pulkkinen Julkaisupäivä 15.6.2017 14.00 Blogit

Miten luoda varhaisnuorille kokemus yrittämisestä ja yhteiskunnan toiminnasta käytännössä? Tämä osataan Mikkelissä. MiniMikkeli on Mikkelin kaikille kuudesluokkalaisille suunnattu pelillinen oppimiskokemus. Tarkoituksena on näyttää käytännönomaisesti, kuinka Mikkeli toimii. Erityinen painopiste on yrittämisessä. Oppilaat pääsevät kokeilemaan MiniMikkelissä, millaista on perustaa yritys sekä työskentelemään jo olemassa olevissa yrityksissä ja julkisen sektorin työpaikoissa. MiniMikkeli huipentuu viikon kestävään tapahtumaan, jossa aiemmin opittua ja valmisteltua kokeillaan käytännössä yhteiskunnan toimintoja mukaillen.

Maaliskuussa järjestetty MiniMikkeli-tapahtuma oli Xamk-ammattikorkeakoulun taidonnäyte kevään Kokeileva Suomi -kiertueessa. Tapahtuman toteutukseen oli sitoutettu yli sata Xamkin opiskelijaa neljästä eri koulutuksesta.

MiniMikkeli -konsepti on syntynyt kokeilemalla kehittäen. Alusta asti on ollut selvää, että tapahtuman kehittäminen ei lopu koskaan. Jos joku keksii paremman toimintatavan, niin ideaa lähdetään kokeilemaan käytännössä. MiniMikkelin yhteistyökumppanit kuvaavat yhteiskunnan variaatiota mainiosti, sillä kumppaneita on aina paikallisradiosta Verohallintoon.

Kokeilemista ja kehittämistä haluamme myös painottaa mukana oleville opiskelijoille. Jokainen mukana oleva opiskelija saa tuoda oman näkökantansa ja osaamisensa tapahtumaan. Ideoita pystymme toteuttamaan hyvinkin nopeasti. Jos saamme kuusisataa kuudesluokkalaista opettajineen heittäytymään ja kokeilemaan uudenlaista tapaa oppia, niin myös järjestäjien on noudatettava samaa kaavaa.

Suurin rooli tapahtumassa oli matkailun opiskelijoilla, jotka vastasivat tapahtuman käytännöntoteutuksesta. Iso rooli oli myös kansalaistoiminnan ja nuorisotyön sekä tietojenkäsittelyn opiskelijoilla, jotka osallistuivat MiniMikkeli-aiheiseen hackathon-tapahtumaan. Hackathonin tarkoituksena oli kehittää MiniMikkeliä tai jotain MiniMikkelin osa-aluetta paremmaksi hyödyntäen digitaalisia työskentelytapoja ja luovuutta.

MiniMikkeli on tullut jäädäkseen, ja jatkoa suunnitellaan parhaillaan. Uudet kehittämistehtävät tulevat liittymään ainakin digitaalisuuteen.

Lisätietoja MiniMikkelistä: http://www.xamk.fi/xamk/minimikkeli/

Youtube -linkki: http://www.youtube.com/watch?v=ONy43jZxU_w&list=PLXswRRyb1mzpO-A-O6iljMPb4k-5Y_36p

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.

Kokeileva Suomi -blogissa julkaistaan kokeiluihin ja kokeilukulttuuriin liittyviä kirjoituksia. Tekstit toimitetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Jos haluat ehdottaa omaa kirjoitustasi Kokeileva Suomi -blogiin, ota yhteyttä: kokeilut(at)vnk.fi.