Kokeileva Suomi -blogi

Mainiota maaliskuuta! – Arvioinnin ja yhteenvedon vuosi on alkanut

Kokeilevan Suomen tiimi Julkaisupäivä 19.3.2018 11.09 Blogit

Kovimmat pakkaset alkava pikkuhiljaa jo hellittää ja valon määrä lisääntyy päivä päivältä. Kevät saapuu kohinalla ja on tuonut jälleen myös Kokeileva Suomi -tiimiin muutoksia Iran jäätyä äitiyslomalle ja Kaisan siirryttyä uusiin tehtäviin. Uutta vertakin tiimiin on saatu, kun helmikuun lopulla uutena projektipäällikkönä tiimissämme aloitti Virve Hokkanen. Virvelle kokeilut eivät ole mikään uusi tuttavuus, vaan ovat tulleet hyvin tutuiksi jo edellisessä työssä ympäristöministeriössä Kira-digi-hankkeen projektipäällikkönä. Tervetuloa remmiin Virve!

Hallituskausi alkaa kääntyä jo kohti loppuaan. Koska Kokeileva Suomi on hallituksen kärkihanke, myös meillä alkaa olla yhteenvedon aika. Nyt täytyy tuoda esiin jo tehtyä työtä ja katsoa mitä on saatu aikaan. Kuluvan vuoden aikana täytyy vetää johtopäätöksiä siitä, mitä uutta ja hyödyllistä hankkeella on saatu aikaan, ja miten työtä kannattaisi seuraavalla hallituskaudella mahdollisesti jatkaa.

Eväitä tähän työhön tuo osaltaan myös helmikuun lopulla käynnistynyt arviointi, jota on toteuttamassa Suomen ympäristökeskuksen, Tampereen yliopiston ja Innotiimi Oy:n muodostama konsortio. Arvioinnin tavoitteena on kartoittaa paitsi Kokeileva Suomi -hankkeen onnistumista, myös kokeilukulttuurin tilaa Suomessa yleisemmin. Lisäksi tarkoituksena on tuottaa suosituksia jatkotoimenpiteistä seuraavalle hallituskaudelle. Arviointi valmistuu vuoden 2018 lopussa.

Arviointi on näkyvästi esillä Kokeilevan Suomen keväässä muutenkin. Järjestämme yhdessä Suomen arviointiyhdistyksen ja valtioneuvoston epävirallisen arviointiverkoston kanssa aamukahvien sarjan kokeilujen arvioinnista. Ensimmäiset aamukahvit järjestettiin jo 1.3. ja kevään mittaan tilaisuuksia järjestetään vielä neljät. Huhtikuussa alustamaan saapuvat Kumous-hankkeen Eveliina Saari ja Kirsi Hyytinen, ja lopuista alustusvuoroista olemme avanneet avoimen haun. Luvassa on kiinnostavaa keskustelua, joten kannattaa osallistua!

Paljon monenlaista muutakin mielenkiintoista on jälleen luvassa. Kokeilun paikan kehittämisessä olemme vuoden alussa aloittaneet yhteistyön valtion kestävän kehityksen yhtiön Motiva Oy:n kanssa. Kokeilun paikkaa kehitetään edelleen - nyt leveämmin olkapäin ja osallistavammin. Motivan johdolla teetetyn mainetutkimuksen kysely on päättynyt ja tuloksia odotellaan piakkoin. Viimevuotisen kiertotaloushaun kokeilut ovat opettaneet monenmoista, kuten itse rahoitusprosessikin. Opeista koostamme maaliskuun lopulla yhteenvedon ja sekä siitä että mainetutkimuksesta kuullaan tarkemmin blogissa pääsiäisen jälkeen.

Tänä vuonna on tiedossa uusia kokeiluhakuja viimevuotisen kiertotaloushaun jatkoksi, ja seuraavat haut tulevat olemaan työllisyyden ja tekoälyn teemoista. Tämän lisäksi panostamme edelleen myös tutkimuksellisten kokeilujen käynnistämiseen, kouluttamiseen sekä kokeilujen esteiden purkamiseen. Myös kansainvälinen kiinnostus tekemistämme kohtaan on edelleen suurta.

Toivotamme kaikille Kokeilevan Suomen ystäville antoisaa ja kokeilujentäyteistä kevättä!   

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.

Kokeileva Suomi -blogissa julkaistaan kokeiluihin ja kokeilukulttuuriin liittyviä kirjoituksia. Tekstit toimitetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Jos haluat ehdottaa omaa kirjoitustasi Kokeileva Suomi -blogiin, ota yhteyttä: kokeilut(at)vnk.fi.