Kokeileva Suomi -blogi

Lupia kyselemättä – #kokeiluviikko haastaa kokeiluihin viikolla 20

Maria Vuorensola Julkaisupäivä 25.4.2018 10.04 Blogit

Aluehallintovirastot järjestivät vuosi sitten keväällä organisaation sisällä kokeiluviikon, jossa työntekijöitä haastettiin tekemään työtä toisin, kehittämään kokouskulttuuria, kokeilemaan uusia työntekemisen paikkoja ja menetelmiä. Eräs lähti jopa metsään tekemään töitä!

Tästä inspiroituneena kokosin kesälomien jälkeen valtakunnalliset kokeilutoimijat yhteen ja esitin haasteen: lähdetään rakentamaan syksylle ensimmäistä valtakunnallista kokeiluviikkoa, AVI:sta levinneiden hyvien fiiliksien innostamina.

Onnekseni kokeilijat harvemmin sanovat ei. Syksyn kampanja laitettiin pystyyn noin kuudessa viikossa. Teemana oli AVIen tavoin etsiä kokeiluja liittyen uuteen työhön, mutta samalla etsimme uusia alueellisia ekosysteemejä, jotka vahvistavat alueellista ja poikkihallinnollista yhteistyötä.  Lähdimme pienestä liikkeelle, mutta huomasimme, että kokeiluviikko kiinnosti. Seurasimme syksyn kampanjaviikolla viittä alueellista kokeilua. Löydät Tuusulan, Varsinais-Suomen liiton, Pyhän kyläyhdistyksen ja KEHA-keskuksen haasteet Kokeilun paikasta.

Hyvän ja kannustavan palautteen vuoksi päätimme toteuttaa kokeiluviikon myös keväällä. Kokeiluviikkoa vietetään viikolla 20, eli 14.-20.5.2018. Teemaksi valikoitui hyvinvointi, joka nähtiin kaikkia toimijoita yhdistävänä aiheena. Haasteena on tänä vuonna pohtia, kuinka alueellisella ja poikkihallinnollisella yhteistyöllä voidaan rakentaa asiakaslähtöisiä ja hyvinvointia parantavia palveluita?

Mistä kokeiluviikossa on kyse?

Kokeiluviikon tarkoituksena on viikon ajan tuoda kokeilukulttuuria esille. Kampanjan tavoitteena on haastaa organisaatiota kokeilemaan hyvinvointia edistäviä uusia toimintatapoja ja tuomaan omat kokeilut esille Twitterissä tunnisteella #kokeiluviikko.

Kampanja tarjoaa halukkaille myös haastetta ja näkyvyyttä. Kampanjaan voi ilmoittautua mukaan ilmiantamalla kokeilun, haasteen tai järjestämällä oman kokeilukulttuuriteemaisen tapahtuman.

Kampanjaviikko kokoaa yhteen ohjelmaa ja työpajoja kokeilumenetelmistä. Kuinka kokeiluita suunnitellaan, työstetään, johdetaan ja arvioidaan? Tärkeintä unohtamatta, eli mitä päättyneistä kokeiluista on opittu ja kuinka kokeiluiden tuloksia voidaan levittää. Tule mukaan oppimaan ja jakamaan omia oppeja! Osa kampanjaviikon ohjelmasta on jo julkaistu.

Lähde mukaan!

Nyt on siis aika rakentaa oma tiimi ympärille sekä miettiä kokeiluviikon teemaan sopiva kokeilu ja tuoda se esille, joko Twitterissä tunnisteella #kokeiluviikko tai ilmoittautumalla mukaan kampanjaan.

Mistä on hyvät eväät kokeiluviikolle tehty? Tiimistä, jossa ei sanota ideoille ei, jossa ei paljoa lupia kysellä ja jossa ratkotaan kokeiluhaasteita yhdessä. Tosiaan, lupa kokeiluihin annettiin hallitusohjelmassa jo kolme vuotta sitten, joten mitäpä sitä enää lupia kokeiluille kyselemään.

Ei kun kokeilemaan!

Kokeiluviikon tärkeät linkit:


Kevään kokeiluviikkoa ovat järjestämässä: Kokeileva Suomi, Kokeilukeskus, Työ 2.0 ja digikuntakokeilu -ohjelmat, Aluehallintovirastot, Työ- ja elinkeinoministeriö, Innokylä, Valtiokonttorin D9 digitalisaationtuki -tiimi sekä Uskalla kokeilla -ohjelma.

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.

Kokeileva Suomi -blogissa julkaistaan kokeiluihin ja kokeilukulttuuriin liittyviä kirjoituksia. Tekstit toimitetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Jos haluat ehdottaa omaa kirjoitustasi Kokeileva Suomi -blogiin, ota yhteyttä: kokeilut(at)vnk.fi.