Kokeileva Suomi -blogi

Kokeilun paikka!

Johanna Kotipelto Julkaisupäivä 23.6.2016 15.31 Blogit

Kokeilukulttuuri-kärkihanke sai tehtäväksi rakentaa kokeiluille tukea, kuten digitaalisen rahoitusalustan. Anteeksi kuinka? Kun työstimme aatosta kokeilukulttuurin konkareiden kanssa, tajusimme että työn alla onkin isompi juttu. Se on kokeilun paikka.

Kokeileva Suomi -tiimin tuoreimpana jäsenenä pääsin työstämään ministerin tiedotteen sanoin “kokeilujen digitaalista rahoitusalustaa”. Vappuna aloin juosta kiinni liikkuvaa junaa. Luin ja piirsin, kyselin ja kuuntelin, tilasin lisää luettavaa, piirsin ja kyselin taas lisää.

Kesälomien kynnyksellä hypoteesimme on, että ennen kaikkea tehtävämme on löytää ja levittää jo tehtyjä kokeiluja ja verkostoja, luoda kohtaamispaikkaa ja kokeilujen digitaalista joukkorahoitusmallia.

Takana on tusinoittain tapaamisia. Jokaisella kohtaamisella kuullut kommentit ja kysymykset ovat ohjanneet ymmärrystä siitä, mitä on jo olemassa ja mihin suuntaan seuraava askel pitäisi ottaa.

Note to self: Kokeilukulttuurin käyttöönoton avittaminen voi onnistua vain kokeilemalla. Jokaisella kierroksella löytyy uusia vihjeitä, joiden kautta oikea suunta löytyy.

Vaikka kokeilukulttuurin edistäminen on annettu hallitusohjelman voimalla  valtioneuvoston kanslian tehtäväksi, on matkan varrella pitänyt odottaa monta poliittista päätöstä.

Viestintä on taitolaji

Niinpä kun hallitus puolsi kahden miljoonan euron siemenrahaa kokeilukulttuurin edistämiseen, oli aika hihkaista riemusta. Käytännössä levitimme kanslian julkaisemaa tiedotetta omissa sosiaalisissa verkostoissamme.

Hyvä kokeilu! Opimme näet, kuinka varovasti saa valtionhallinto puuttua kansalaisten - tai virkamiestensäkään -  tekemiseen. “Kokeilukulttuuria ei suinkaan ole keksitty tässä hankkeessa”, oli monelta taholta saamamme vastaus. Se on onneksi totta, ja siksi kultaakin kalliimpaa on kerätä kaikki opit kokeiluista talteen.

Kommentit varoittivat myös menneestä painolastista: kuva valtiosta ICT-palvelujen rakentajana ei suinkaan ole mairitteleva. “Miksi uusi rahoitusalusta? Niitäkin on jo.” “Ette kai te taas rakenna jotain ítse alusta alkaen?” Ei, vaan on yhteistyön ja yhdistämisen aika.

Paras voi syntyä vain yhdessä

Näiden kokeilevien askelten jälkeen olemme entistä vakuuttuneempia siitä, että paras osaaminen on “tuolla ulkona”. Vain yhdessä kysellen ja etsien löydämme parhaat ratkaisut ja toimivimmat toteutukset. Se ei ole perinteisin valtionhallinnon toimintatapa, mutta miten muutenkaan voisimme luoda kokeilevaa Suomea? Tähän meillä on kärkihankkeen vastuuministerin Anu Vehviläisen lupa.

Käynnistimme yhteiskehittämisen kokeilukummien kanssa juhannuksen alla. Otamme nyt ensimmäiset raakavedokset ja lähdemme teema kerrallaan tarkentamaan; etsimään eri alojen osaajia ja kirkastamaan näkemystä laajassa yhteistyössä. Kokeileva Suomi ansaitsee parasta.

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.

Kokeileva Suomi -blogissa julkaistaan kokeiluihin ja kokeilukulttuuriin liittyviä kirjoituksia. Tekstit toimitetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Jos haluat ehdottaa omaa kirjoitustasi Kokeileva Suomi -blogiin, ota yhteyttä: kokeilut(at)vnk.fi.