Kokeileva Suomi -blogi

Kirje Kokeilukulttuurille

Tarja Moilanen Henna-Riikka Markkio Julkaisupäivä 18.4.2017 16.03 Blogit

Rakas Hyvän elämän kokeilut,

Oli mukava tavata. Jäit mieleeni lämpimänä, keskustelevana ja hyväntuulisena. Muistathan? Tapasimme ystävänpäivänä 14.2. Jyväskylässä. Olit kutsunut mukaan upeita ihmisiä, jotka nostivat mieleenpainuvia asioita esiin niin esiintyjinä kuin osallistujina.

Silloin puhuttiin myös Kokeilukulttuurista. Luulen, että tunnet hänet. Olettehan vähän samannäköisiä ja varmasti sukua toisillenne. Kokeileva Suomi kertoi hänestä myös. Sen perusteella olen varma, että hän muutti tänne Jyväskylään joitain vuosia sitten.

Millainen Kokeilukulttuuri on? Hän tuoksuu ratkaisukeskeiselle, uudelle, ennakkoluulottomalle ja aktiiviselle. Tiedän, että hän on lähellä, kun ympärillä alkaa tekemisen meininki. Minusta tuntuu, että hän tietää, minne menee ja mitä tavoittelee. Kokeilukulttuuri arvostaa oppimista ja sietää epävarmuutta. Aika mainio tyyppi!

Mitä luulet, miten Kokeilukulttuuri on kotiutunut tänne Jyväskylään? Luulen kohdanneeni hänet useaan kertaan. Joskus hän ilkeilee ja piiloutuu niin, että näen vain suunnitelmat. Kuitenkin ne ihmiset, jotka tekevät töitä Kokeilukulttuurin kanssa, nostavat hänet näkyviin. Kaikista parasta on, kun hän nauraa ja huutaa: "Hei, olen täällä! Testataanko? Toimiiko? Korjataan!". Ilmiselvästi hän nauttii olla keskellä ihmisiä ja toimintaa.

Keski-Suomi päästää hänet lähelleen, olen nähnyt heidän jopa flirttailevan. Olen niin onnellinen siitä ja toivon heille pitkää ikää! Muistan, kun Kokeilukulttuuri fiilisteli Resurssiviisaan Jyväskylän kanssa muutama vuosi sitten. Ilmiselvästi heillä oli hauskaa keskenään ja - usko tai älä - se todellakin tarttui meihin. He vähensivät yhdessä ruokahävikkiä, innostivat kokeilemaan edes kerran, houkuttelivat kerrostalon vesipihiksi ja tekivät paljon muuta. Olen havainnut, että Kokeilukulttuuri on käynyt aika monessa paikassa kylässä ja pistänyt ajatukset uusiksi.

Jyväskylän ammattikorkeakoulu JAMK ja Humanistinen ammattikorkeakoulu HUMAK ottivat sen myös aikanaan omaksi. Se näkyy heidän asenteessaan ja toiminnassaan opiskelijoiden ja työelämän kanssa. Tiedätkö, Kokeilukulttuuri on sellainen, että mitä enemmän sitä vie eri paikkoihin, sen suuremmaksi se kasvaa.

Olen ymmärtänyt, että jos vietän aikaa Kokeilukulttuurin kanssa, innostun ihan huomaamattani.

Kokeilukulttuuri yhdistää ihmisiä ja tuo vaihtelua arkeen. Yhtäkkiä huomaan, että matka olikin tärkeämpi

kuin päämäärä. Yhdessä tekeminen ja oppiminen, siitä se Kokeilukulttuuri aina puhuu. Ja rohkeudesta.

Rohkeudesta asettaa tavoitteita ja tehdä toisin.

 

Hyvää jatkoa! Nähdään pian.

Terveisin, Ystäväsi

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.

Kokeileva Suomi -blogissa julkaistaan kokeiluihin ja kokeilukulttuuriin liittyviä kirjoituksia. Tekstit toimitetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Jos haluat ehdottaa omaa kirjoitustasi Kokeileva Suomi -blogiin, ota yhteyttä: kokeilut(at)vnk.fi.