Kokeileva Suomi -blogi

Näin Fiksu Kalasatama arvioi Nopeita kokeiluja

Kaisa Spilling Julkaisupäivä 18.6.2016 19.16 Blogit

Fiksu Kalasatama -hankkeen Nopeiden kokeilujen ohjelma tavoittelee uusia ratkaisuja sujuvaan ja kestävään kaupunkielämään. Mutta miten valita parhaat kokeilut tarjokkaiden joukosta?

Helsingin Kalasatamaan nousee parhaillaan uusi työpaikka- ja asuinalue, jossa kokeillaan uudenlaista älykästä kaupunkikehitystä. Vuonna 2013 käynnistetyssä Fiksu Kalasatama -hankkeessa tavoitteena on tehdä Kalasatamasta älykkään kaupunkirakentamisen mallialue. Aluetta kehitetään joustavasti ja kokeilujen kautta, yhdessä asukkaiden, yritysten, kaupungin ja muiden toimijoiden kanssa. 2030 mennessä Kalasatamassa asuu n. 25 000 ja työskentelee n. 8 000 ihmistä.

Vuosina 2016-17 Fiksu Kalasatama ostaa 15-20 nopeaa kokeilua kirittämään fiksujen urbaanien palveluiden leviämistä. Kokeiluilla halutaan auttaa palvelun kehittäjiä hankkimaan aitoja käyttökokemuksia, luomaan uutta liiketoimintaa sekä saamaan käyttäjäpalautetta palvelun toimivuudesta ja kehitystarpeista. Alueen asukkaat osallistuvat palveluiden kehittämiseen ja testaamiseen.

Kokeilut valitaan tarjousten perusteella. Arvioinnit tekee ulkopuolinen arviointiraati sekä Fiksu Kalasatama -hanke. Valittujen kokeilujen tulee olla linjassa Helsingin kaupungin strategian sekä Fiksun Kalasataman tavoitteiden kanssa. Hyvällä kokeilulla on seuraavia ominaisuuksia:

  • Kokeilu on innovatiivinen ja siitä on mahdollisuus oppia paljon.   
  • Kokeilun tekijä haluaa aitoa käyttäjäpalautetta ja rakentaa myös ratkaisun (liike)toimintamallia.
  • Ratkaisulla on mahdollisuus skaalautua. Mukana on useampi kuin yksi toimija ja tiimillä on mahdollisuudet viedä palvelua eteenpäin kokeilun jälkeen – paitsi muualle Helsinkiin myös muualle maahan ja maailmalle.
  • Ratkaisu on ketterä ja käyttäjälähtöinen, ja siinä hyödynnetään ICT-teknologiaa tai dataa.

Nopeiden kokeilujen ohjelmaa arvioidaan myös kokonaisuutena. Arvioinnin tekee Aalto-yliopiston Mind-ryhmä, joka pyrkii ymmärtämään, kuinka Nopeat kokeilut edistävät innovaatioiden syntymistä ja miten kokeilujen hankintamalli toimii. Paitsi koko ohjelmaa, Mind-ryhmä arvioi myös jokaista tarjouskierrosta sekä yksittäisten kokeilujen onnistumista kokeiluina.

Kokeilijoiden yhteisö on tärkeä osa Fiksua Kalasatamaa. Se kehittää toimivampia ratkaisuja kaupunkilaiseen arkeen. Tavoitteena on luoda niin resurssiviisas kaupunginosa, että se säästää asukkaille tunnin omaa aikaa päivässä.  Samalla syntyy uusia kaupunkipalveluita, innovaatioita ja liiketoimintaa.

Lisätietoja: fiksukalasatama.fi/

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.

Kokeileva Suomi -blogissa julkaistaan kokeiluihin ja kokeilukulttuuriin liittyviä kirjoituksia. Tekstit toimitetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Jos haluat ehdottaa omaa kirjoitustasi Kokeileva Suomi -blogiin, ota yhteyttä: kokeilut(at)vnk.fi.