Kokeileva Suomi -blogi

Kainuussa kokeiltiin virtuaalitodellisuutta

Jaana Kari ja Hannu Tikkanen Julkaisupäivä 5.7.2017 15.40 Blogit

Virtuaalisen ja lisätyn todellisuuden moninaiset käyttömahdollisuudet ovat vielä monella tapaa tuntemattomia. Usein virtuaalitodellisuuden (VR) hyödyntäminen vaatii uskaltautumista eri alojen yhteistyöhön ja kulkemista tieteenalojen rajapinnoille. VR- teknologia kuitenkin  mahdollistaa rohkeita kokeiluja. Virtuaalimallin rakennus on monesti helpompaa ja sen testaaminen monipuolisempaa kuin konkreettisen tuotteen tai palvelun.

Kajaanin Ammattikorkeakoulun KAMKin tavoitteena oli mahdollistaa erilaisten toimijoiden kohtaaminen ja tuoda esiin konkreettisia esimerkkejä virtuaalisen todellisuuden käyttämisestä Kokeileva Suomi -kiertueen tapahtumassa helmikuussa 2017. Tapahtumassa oli esillä Kajaanin ammattikorkeakoulun omia virtuaalisen todellisuuden sovelluksia kuten virtuaalitodellisuuslaboratorion ajosimulaattori sekä kone- ja kaivostekniikan alan kaivosajoneuvosimulaattori. Samoin esiteltiin opiskelijoiden luomia sovelluksia kuten palkittu pelisovellus Nemesis Perspective, jossa VR-laseilla pelataan monsteria vastaan. Peli on varsin liikunnallinen ja aktivoi pelaajaa myös fyysisesti. Puolustusvoimat esitteli uutta Virtuaalikoulutusympäristöä, joka tulee osaksi varusmieskoulutusta. Siinä harjoitellaan erilaisia tilanteita VR- ympäristössä, joka on rakennettu niin että siinä on samanaikaisesti useita toimijoita.  Kaikilla on oma roolinsa ja toisen päätökset vaikuttavat toiseen toimijaan. Yleisö saattoi myös tutustua uuteen Älykkääksi liikuntasaliksi nimettyyn tilaan, jossa pääsee liikkumaan paikallisen yrityksen, CSE:n, virtuaalisten liikuntapelien motivoimana.

Tärkeä ohjelmanumero oli opiskelijoiden innovaatiokisa, jossa Kajaanin ammattikorkeakoulun kumppaneista muodostunut raati arvioi opiskelijoiden virtuaalitodellisuuden käyttösuunnitelmia. Voittajaksi valittiin ehdotus, jossa innovoitiin 360 asteen kuvaustekniikan hyödyntämisen mahdollisuuksia matkailukohteissa ja erityisesti eläintarhoissa. Päivän ohjelmaan osallistui noin 170 vierasta, joista noin parikymmentä oli samanaikaisesti toteutuneen KAMKin kansainvälisen viikon ulkomaisia vieraita. Opiskelijoiden näkyvä rooli tapahtumassa antoi sille avoimen luonteen.

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.

Kokeileva Suomi -blogissa julkaistaan kokeiluihin ja kokeilukulttuuriin liittyviä kirjoituksia. Tekstit toimitetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Jos haluat ehdottaa omaa kirjoitustasi Kokeileva Suomi -blogiin, ota yhteyttä: kokeilut(at)vnk.fi.