Kokeileva Suomi -blogi

Juhlan paikka: Kokeilun paikka esittelyssä

Johanna Kotipelto Julkaisupäivä 21.12.2016 10.01 Blogit

Syyskauden armoton rutistus on kantanut ensi hedelmänsä. Kokeilun paikka avattiin joulun alla esittelysivustona. Yksityiskohtien koodaus jatkuu konepellin alla vimmattua vauhtia, yhteiskehittäminen jatkuu Facebookissa ja palvelu kirkastuu jokaisen ratkaisun myötä.

Syksy mennä vilahti työn ja tapaamisten touhussa, kasvokkain ja Facebookissa (tule mukaan!). Sellaista uusi työ on, mitä suurimmassa määrin tapaamisia ja keskusteluja. Ja täytyy sanoa vajaan viiden hengen pystyttäjätiimin opettamalla kokemuksella: ilman niitä emme olisi tässä. Emme olisi yhtään missään.

Nyt Kokeilun paikasta on kasvamassa avoimen innovaation kehittämö: sinne voi tuoda haasteen, vastata ideoilla ja kehittää niistä toisten osaajien kanssa kokeiluja. Talven taittuessa kokeiluille pääsee hakemaan joukkorahoitusta. Kevään kynnyksellä on avajaisten aika. Seuraava askel on käynnistää ensimmäiset kiihdyttämöt institutionaalisten rahoittajien kanssa.

Entä miten tähän on tultu? Tässä tarinamme vaihe vaiheelta - iloksi ja opiksi ennen kaikkea niille kaikille, jotka haluavat samoilla poluilla askeltaa.

Elokuu: Hankintatapa löytyy

Elokuun lopulla tapasimme Tekes-hackin mahdollistajan, Eriika Aution. Edellisperjantaina Eriika ja kollegansa Pekka Sivonen olivat lausuneet solmuja aukaisevat sanansa: “Julkinen hankinta voidaan tehdä hackathonina”. Kun konsepti on vielä vailla hahmoa, kannattaa ottaa mallia arkkitehtipuolella tavallisista suunnittelukilpailuista.

Syyskuu: Hackathon vaatii opettelua

Syyskuu vilahti käytännön pystyttämisessä. Piti ottaa oppia Tekesin hackathonista, hakea tukea Hanselin ja VTV:n hankintalain osaajilta. Suunnitelmat turvasi poliittisen ja virkamiesjohdon tuki. Ai niin, ja kaiken aikaa kehitteillä olleen palvelun konsepti kirkastui meneillään olevissa työpajoissa. Suunnittelukilpailu julkaistiin.

Lokakuu: Hankintayksiköstä tulee tapahtumajärjestäjä

Lokakuun alussa valitut tiimit perehdytettiin saman tien yhteisessä keskustelutilaisuudessa. Alkoi kolmen viikon puristus kohti hackathonia. Sillä välin kun tiimit kirkastivat aatoksiaan, me järjestimme tilaisuutta. Etsimme tuomaristot niin suunnittelukilpaan kuin hackathoniinkin ja sinne sparraajat tiimeille. Etsimme tilat ja aikataulutimme hetket, jolloin kunkin ryhmän kanssa saatoimme jakaa vision: mitä oikein olemmekaan tilaamassa.

Viime tingassa saimme vielä kansainvälisen kirittäjän, kun EU-reissulla ollut kokeilukummimme Kalle Nieminen oli jakanut kuulumisia Nestan joukkorahoitusosaajan Peter Baeckin kanssa. Oli ilo muuttaa ohjelmaa vielä hieman paremmaksi. YK:n päivänä kaikki pelasi kuin kello, tiimimme venyi aivan uskomattomiin suorituksiin, ja valitsemamme osaajat pistivät parastaan.

“Upea kokemus!” oli yhteinen loppulausuma. “Kova puristus: kolmen päivän työt yhdessä vuorokaudessa, mutta kannattavaa”, todisti yksi toimitusjohtaja. “Elämäni paras työpäivä”, vakuutti hackathonissa tulosta tehnyt koodari. “Ei yhtään harmita, vaikkei voitettu kymppitonnia. Miten se on mahdollista? Te arvostitte meidän aikaamme ja keskityitte olennaiseen.” - Häkellyttävää!

Marraskuu: Koodaus pääsee vauhtiin

Marraskuussa kolmen viikon aikana kirkastui, mikä on koodaamisen näkökulmasta ylipäätään mahdollista hurjassa aikataulussamme. Työ lehahti toden teolla siivilleen Mesenaatissa, ja sitä mukaa kuin konsepti kirkastui, se haastettiin palvelumuotoilun keinoin paperilla kohderyhmien kanssa.

Joulukuu: Kokeilun paikka näkee päivänvalon

Saimme Kokeilun paikan auki lupaamassamme aikataulussa, 15.12.2016. Pilvipalvelun sovittaminen tilaaja-toimittajaketjuun teettää näköjään muutamia ylimääräisiä tanssiaskelia. Mutta mikään ei ole niin suurenmoista kuin palvelualttius, siitä kiitos Valtori ja Ville!

Nyt on edessä joulu ja lupa vetää hetki henkeä. Vaikka veikkaanpa, että moni pohtii illan hiljaisuudessa, miten Kokeilun paikasta tulisi vielä parempi :) Kiitos siitä!

 

Rauhallista joulua ja onnellista itsenäisyyden juhlavuotta!

Toivottaa koko Kokeileva Suomi -tiimi

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.

Kokeileva Suomi -blogissa julkaistaan kokeiluihin ja kokeilukulttuuriin liittyviä kirjoituksia. Tekstit toimitetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Jos haluat ehdottaa omaa kirjoitustasi Kokeileva Suomi -blogiin, ota yhteyttä: kokeilut(at)vnk.fi.