Kokeileva Suomi -blogi

Harjoittelu syventää ja monipuolistaa osaamista

Mikko Vesterinen Julkaisupäivä 30.11.2018 13.25 Blogit

Viimeiset kolme kuukautta olen työskennellyt valtioneuvoston kanslian strategiaosastolla Kokeileva Suomi -tiimissä, joka on osoittautunut monipuoliseksi harjoittelupaikaksi niin tehtäviensä kuin toimintansakin puolesta. Harjoittelun aikana olen vähintään kaksinkertaistanut tietoni ja kontaktini valtiollisista sidosryhmistä, minkä lisäksi olen saanut läpileikkaavan kokonaiskuvan 2010 -luvun virkahallinnosta.

Uskon, että monella harjoittelijalla on hyvin hähmäinen kuva harjoittelupaikastaan ennen harjoittelun alkua. Itselläni ainakin oli, vaikka toki minulla oli käsitys teemasta, jonka parissa työskentelen. Harjoittelun aikana olenkin saanut uusia näkökulmia, sävyjä ja syvyyksiä sekä kokeilukulttuurista että laajemmin yhteiskunnan toiminnasta. Onkin ollut hienoa ja rohkaisevaa huomata, miten paljon oma osaaminen on lisääntynyt harjoittelun aikana.

Yllättävä virkakoneisto

Työurani virkakoneistossa lähti heti värikkäästi liikkeelle, sillä työyksikköni muuttui harjoitteluni alkuviikkoina politiikka-analyysiyksiköstä strategiaosastoksi. Harjoittelijan näkökulmasta oli mielenkiintoista seurata läheltä, miten organisaatiomuutos ja siihen liittyvät käytännön muutokset toteutetaan.

Pieneltäkin vaikuttanut muutos synnytti monia käytännön pulmia, jotka eivät olisi tulleet itselleni edes mieleen. Organisaatiomuutos osoitti sen, että harjoittelussa tulee eteen tilanteita ja asioita, joita ei ennen harjoittelua voinut edes kuvitella oppivansa tai kohtaavansa.

Toinen asia, mikä yllätti, oli kansainvälisten kontaktien ja yhteistyön suuri määrä sekä osastollamme että tiimissämme. Kokeileva Suomi on herättänyt laajasti kansainvälistä mielenkiintoa ja erityisesti julkisen hallinnon tarttuminen kokeilemiseen on kansainvälisestikin ainutlaatuista. Suuri kansainvälisten yhteydenottojen ja tilaisuuksien määrä kertoo, että Suomessa todellakin on maailman paras hallinto, josta tullaan ottamaan mallia ympäri maailmaa.

Lisäksi yllätyin kanslian vahvasti tulevaisuuteen keskittyvästä työ- ja selvitysotteesta. Omalla osastollani huomasin, että virkakoneiston katse on tiukasti tulevassa ja asioiden päämäärätietoisessa kehittämisessä yhdessä sidosryhmien kanssa. Tämä oli itselleni todella rohkaisevaa ja innostavaa huomata.

Harjoittelijasta on moneksi

Harjoitteluaika kestää useimmilla kolme kuukautta, mikä on todella lyhyt aika. Syksy tuntuikin menneen yhdessä hujauksessa. Lyhyt työsuhde mahdollistaa joustavuutta ja monipuolisuutta työtehtäviin, mikä on toisaalta rikkaus sekä haaste.

Harjoittelijana pääsee tekemään monenlaisia työtehtäviä, jossa pääsee monipuolisesti kartoittamaan omaa osaamistaan ja vahvistamaan omien vahvuusalueiden ulkopuolella olevia asioita. Työtehtävien vaihtuvuus takasi myös sen, etteivät työpäivät ikinä olleet samanlaisia.

Toisaalta työtehtävien vaihtuvuus ja monipuolisuus loivat haasteen luoda kirkasta näkemystä lyhyessä ajassa omien työtehtäviensä sisällöstä. Itseäni auttoi keskusteleminen ja kyseleminen omien tiimiläisten kanssa. Tuleville harjoittelijoille annankin neuvoksi kysyä uteliaasti ajankohtaisista ja pöydällä olevista tehtävistä sekä vaihtaa säännöllisesti kuulumisia tiimiläisten kanssa. Tällöin pysyy paremmin perillä siitä, mitä muut tiimiläiset tekevät ja mitä lähipäivinä on tulossa työpöydälle. Samalla helpottuu oman työkuvan muodostuminen ja vahvistaa omatoimista tarttumista työtehtäviin.

Haluankin kiittää Kokeilevan Suomen tiimiä siitä, että olen aina saanut apua ja tukea, kun sitä olen tarvinnut. Säännölliset tiimipalaverit ovat puolestaan helpottaneet työkuvan sekä ajankohtaisten työtehtävien kartoittamisessa.

Tukevammin eväin tulevaan

Kokonaisuudessaan harjoittelu antoi vahvat eväät tulevaan työelämään sekä vahvisti omia työelämätaitoja sekä tuntemusta siitä, että pärjää työelämässä valmistumisen jälkeen. Harjoittelu onkin kuin uusi ovi mahdollisuuksien käytävällä, joka tarjoaa täysin uusia näkökulmia ja syventää aikaisempaa tietystä.

Itse aion jatkossakin seurata aikaisempaa tiiviimmin valtioneuvoston julkaisuja ja tiedotteita, sillä tiedän niiden taustalla olevan huolellista valmistua ja tuoreita yhteiskunnallisia havaintoja. Yksi lukulistalleni päätynyt julkaisu on Sitran selvitys ilmiöpohjaisen valtionhallinnosta, joka heti ensimmäisenä työviikkona herätti kiinnostukseni.

Suosittelen valtioneuvoston kansliaa harjoittelupaikkana kaikille, joita kiinnostaa läpileikkaava näkemys valtion toiminnasta, monipuoliset työtehtävät ja joskus hektisetkin työtehtävät, jotka pitää saada nopealla aikataululla valmiiksi. Valtioneuvoston kanslian työntekijöitä puolestaan rohkaisen kysymään ja juttelemaan harjoittelijalta näkemyksiä ja mielipiteitä.

Harjoittelijaa itseään voi uusi työympäristö usein jännittää, jolloin kysely- ja keskustelualoite ei tule harjoittelijalta. Kannattaakin muistaa, että oppiminen on usein kaksisuuntainen prosessi, jossa nuoremmat voivat tarjota täysin uusia näkökulmia ja ratkaisuja perinteisinä pidettyihin asioihin.
 

Mikko Vesterinen
Kirjoittaja oli korkeakouluharjoittelija Kokeileva Suomi -tiimissä

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.

Kokeileva Suomi -blogissa julkaistaan kokeiluihin ja kokeilukulttuuriin liittyviä kirjoituksia. Tekstit toimitetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Jos haluat ehdottaa omaa kirjoitustasi Kokeileva Suomi -blogiin, ota yhteyttä: kokeilut(at)vnk.fi.