Kokeileva Suomi -blogi

DRAFT-tiimit kokeilevat mikrorahoituksen tuella

Mitä tapahtuu, kun antaa itäsuomalaisille vapaat kädet hahmotella uusia liikeideoita ja yhteiskunnallisia kokeiluja? Tätä testattiin tammikuussa Joensuussa, kun uudet hakijat pyrkivät mukaan Karelia-ammattikorkeakoulun ja Itä-Suomen yliopiston yhteiseen Draft-ohjelmaan ja keskittyivät vakuuttamaan Draft-raadin uusilla  ideoillaan.

Kokeilevaa yrittäjyyttä tukevaa Draft-ohjelmaa on viety Itä-Suomessa eteenpäin ansiokkaasti jo syksystä 2012 lähtien. Idea on yksinkertainen: ohjelmaan mukaan haluavat tiimit lähettävät lyhyen kuvauksen omasta ideastaan. Esikarsinnan parhaat tiimit esittelevät ideansa Draft-raadille, joka valitsee kehityskelpoisimmat ideat mukaan ohjelmaan. Draft-ohjelmaan valittuja tiimejä valmennetaan ja tuetaan kehitystyössään, ja parhaimmillaan tiimeillä on mahdollisuus saada 4000 euroa mikrorahoitusta liikeideansa testaamiseen tai yhteiskunnallisen kokeilun toteuttamiseen.

Draft-ohjelma antaa kehittämisrahoitusta vuosittain noin 20 tiimille. Ohjelmaan hyväksytään tiimejä, joissa vähintään yksi jäsen on Karelia-ammattikorkeakoulun tai Itä-Suomen yliopiston opiskelija tai henkilökunnan edustaja. Työ tehdään opiskelun tai työn ohessa, ja byrokratia on minimoitu: osallistuminen ei edellytä lomakkeita eikä raportteja.

Syksystä 2012 alkaen on järjestetty kahdeksan Draft-hakua, ja mukana on ollut 454 uusien ideoiden kehittäjää. Rahoitusta on saanut 74 tiimiä, jotka ovat tähän mennessä keränneet yksityistä jatkorahoitusta 1 150 000 euroa. Ohjelmaa rahoittavat Karelia-ammattikorkeakoulu, Itä-Suomen yliopisto, William ja Ester Otsakorven Säätiö sekä Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO.

Tammikuun Draft goes Kokeileva Suomi -haussa ohjelmaan valittiin mukaan yhdeksän tiimiä, jotka pääsevät hiomaan ja testaamaan ideoitaan seuraavan kahdeksan kuukauden ajan mikrorahoituksen tuella. Karelia-ammattikorkeakoulun Kokeileva Suomi -kevät huipentuu toukokuussa, jolloin kokeilukulttuuri rantautuu Joensuun SciFest-festivaalille (http://www.scifest.fi/) ja Draft-tiimit esittäytyvät suurelle yleisölle.

Millaisia tiimien ideat sitten olivat? Tänä vuonna tullaan kehittämään mm. urheiluseurojen digitaalista toimintaa, lämmitysteknologiaa, oppimisympäristöjen kalusteita, fyysistä palautumista tukevaa tuotetta ja kansainvälisten kuluttajatuotteiden kauppaa. Lisäksi paneudutaan pintojen likaantumisen ehkäisyyn, halvauspotilaan kuntoutumisen tukemiseen sekä maahanmuuttajien asumiseen ja nuorten ohjaukseen. Jäämme odottamaan innolla, miten ideat kehittyvät seuraavien kuukausien aikana ja miten kokeilut kantavat hedelmää!

Lisätiedot Draft-ohjelmasta: http://www.draftprogram.com/fi/

Lisää kommentteja

Syötä kommenttisi tähän.

Kokeileva Suomi -blogissa julkaistaan kokeiluihin ja kokeilukulttuuriin liittyviä kirjoituksia. Tekstit toimitetaan ja hyväksytään ennen julkaisua. Jos haluat ehdottaa omaa kirjoitustasi Kokeileva Suomi -blogiin, ota yhteyttä: kokeilut(at)vnk.fi.