Tekoälykokeiluissa kehitettiin ratkaisuja arjen parantamiseksi

23.1.2019 15.42
Uutinen

Tekoälykokeilut käsittivät 21 ruohonjuuritason kokeilua, joissa etsittiin ratkaisuja arjen haasteisiin ympäristön, arjen hallinnan ja yhteisöllisyyden näkökulmista. Nyt kokeilut ovat päättyneet ja on aika katsoa, mitä niistä opittiin.

“Kokeilut ovat paikallisesti merkityksellisiä ratkaisuja niillä on potentiaalia skaalautua suuremmiksi ratkaisuiksi. Meidän kannattaa nyt ottaa näistä oppia ja kehittää jo olemassa olevaa toimintaa oppien mukaisesti!”, sanoo tekoälykokeiluja Motivassa sparrannut Irmeli Mikkonen.

Kokeiluissa kehitettiin erilaisia palvelubotteja, toimintamalleja ja työkaluja ruokahävikin hyödyntämiseen, alueellisiin palveluihin, koulutukseen sekä terveyteen ja hyvinvointiin. Skillhiven botti löytää parhaat asiantuntijat eri tarpeisiin, kun taas Osaamisbotin sovellukset ohjaavat paikallisiin palveluihin ja helpottavat opiskelijan asettautumista uudelle paikkakunnalle. Kauniaisten koulubottikokeilussa katsotaan tulevaisuuteen: kokeiluun otettiin mukaan yläkouluikäiset oppilaat, jotka kehittivät itse chatbotin omista ongelmistaan ja lähtökohdistaan lähtien. Tällä tavoin oppilaat oppivat tulevaisuuden taitoja ja yhteistyötä käytännönläheisesti.

“Uutta tällä kierroksella oli se, että jo kaksi kokeilijaa uskalsi sanoittaa, mikä ei mennyt suunnitellusti. Tämä on ollut kokeilukulttuurin levittämisessä meille keskeistä: kokeilu itsessään ei koskaan epäonnistu. Pieleen menee vain silloin, jos odottamattomista tuloksista ei opita mitään”, toteaa erityisasiantuntija Johanna Kotipelto valtioneuvoston kansliasta.

Valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -hanke ja Motiva Oy etsivät tekoälyaiheisia pienkokeiluja avoimessa haussa, joka päättyi 3.6.2018. Kokeilun paikka -alustan kautta toteutettu haku keräsi 37 ehdotusta, joista toteutettavaksi valittiin 21. Haku oli avoin kaikille, ja ehdotuksia jättivät muun muassa yritykset, kaupungit, korkeakoulut ja yksityishenkilöt. Yksittäistä kokeilua rahoitettiin enintään  5 000 eurolla.

Lisätietoja:
erityisasiantuntija Johanna Kotipelto, valtioneuvoston kanslia, puh. 02 9516 0206, johanna.kotipelto(a)vnk.fi
johtava asiantuntija Irmeli Mikkonen, Motiva Oy, puh. 040 700 1466,   irmeli.mikkonen(a)motiva.fi

Katso kaikki tekoälykokeilut!

kokeilut
tiedollinen luonti