FI SV EN

Kokeilujen haastehaku: Hyvinvointia tekoälyllä

Valtioneuvoston viestintäosasto 19.4.2018 12.43
Tiedote 199/2018
Kokeilujen haastehaku: Hyvinvointia tekoälyllä

Suomi haluaa vahvistaa asemaansa tekoälyn edelläkävijänä. Valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -kärkihanke etsii nyt haasteita, joiden ratkaisemisessa tekoäly voisi lisätä hyvinvointia. Haastehaussa valituista teemoista avataan myöhemmin kokeiluhaku.

Kokeilun paikka -alustalla toteutettavan haun tavoitteena on löytää konkreettisia haasteita, joissa voidaan kokeilla tekoälyn hyödyntämistä arjen hyvinvoinnin parantamiseksi.

”Haasteet voivat liittyä esimerkiksi siihen, miten erilaisia palveluja voisi kehittää paremmiksi tekoälyn avulla. Missä ovat ne pullonkaulat, joiden avaamisessa tekoälystä voisi olla suurin hyöty”, pohtii projektipäällikkö Virve Hokkanen valtioneuvoston kansliasta.

Haastehaku on auki kaksi viikkoa, minkä jälkeen valitaan 3-5 haastetta, joihin etsitään ratkaisuja avoimessa haussa. Varsinainen kokeiluhaku käynnistetään toukokuussa ja siinä etsitään pienkokeiluja, jotka voidaan toteuttaa 500 - 5 000 eurolla. Yhteensä jaossa on enintään 150 000 euroa.

Ehdotuksia haasteiksi voi jättää kuka tahansa. ”Ei tarvitse olla teknologianörtti, jotta voi osallistua arjen parantamiseen. Palvelut ovat kuitenkin ihmisiä varten. Siksi kokeilemme kaksivaiheista hakua, että mahdollisimman moni lähtisi mukaan tekoälykeskusteluun”, toteaa valtioneuvoston kanslian erityisasiantuntija Johanna Kotipelto.

Tekoälystä puhutaan nyt paljon ja monenlaisia avauksia on jo käynnissä tai käynnistymässä. Kokeiluilla on tärkeä rooli uusien ratkaisujen löytämisessä ja testaamisessa. ”Monet asiantuntijat korostavat, että tekoälyn soveltamisessa kannattaa lähteä liikkeelle nimenomaan pienten kokeilujen kautta”, Kotipelto sanoo.

Tekoälyn kokeiluhaku on järjestyksessään toinen Kokeilun paikan rahoitushaku. Se eroaa kuitenkin olennaisesti edellisestä hausta kaksivaiheisuutensa vuoksi. Lisäksi uutta on se, että haun käytännön pyörityksestä vastaa tällä kertaa valtion kestävän kehityksen yhtiö Motiva Oy.

”Motiva on vastannut Kokeilun paikan kehittämisestä yhdessä valtioneuvoston kanslian kanssa tämän vuoden alusta. Tämä haku on itsessään kokeilu ja suuri oppimisen paikka myös meille”, sanoo projektipäällikkö Lea Gynther Motiva Oy:stä.

Hallitus linjasi kevään 2017 puoliväliriihessä kokeilutoiminnan painopistealueiksi kolme teemaa: kiertotalouden, tekoälyn sekä työllisyyden. Kiertotalousteemainen kokeiluhaku toteutettiin kesällä 2017, ja työllisyysteemainen kokeiluhaku käynnistetään vielä tämän vuoden aikana.

Tarkempia tietoja hausta 

Lisätietoja: projektipäällikkö Virve Hokkanen, valtioneuvoston kanslia, 0295160490, virve.hokkanen@vnk.fi , erityisasiantuntija Johanna Kotipelto, valtioneuvoston kanslia, 0295160206, johanna.kotipelto@vnk.fi , johtava asiantuntija Lea Gynther, Motiva Oy, 09 6122 5044, lea.gynther@motiva.fi

hallitus kärkihankkeet
Motiva
hallinnon kehittäminen
hallinto
hankesuunnittelu
hyvinvointi
kiertotalous
kokeilu
kokeilut
politiikka
suunnittelu
talous
tekoäly
tutkimus
tutkimustoiminta
työllisyys