Kokeiluviikon ohjelmaa

Maanantai 8.10.

Tarinatyöpaja

klo 13-16, Balderin sali, Aleksanterinkatu 12, Helsinki

Tässä pajassa opit miten voit lähteä rakentamaan toiminnallista tarinaa kokeilusi ympärille ja näin innostaa sekä sitouttaa ihmisiä mukaan kokeiluun.  Pajassa käytetään Tarinkoneen Stooripuu-menetelmää, jonka avulla tunnistetaan ja ideoidaan tarinaelementtejä kokeiluasi varten. Lopuksi teemme avoin tarina -menetelmän avulla ensimmäisen version kokeilusi tarinallistamista ohjaavasta ydintarinasta. Mieti siis ennakkoon kokeilu, jota haluat tarinallistaa, jotta saat työpajasta kaiken mahdollisen irti!

Tarinakätilönä pajassa toimii tarinallistaja Anne Kalliomäki. Anne on tarinallistamisen eli tarinalähtöisen palvelumuotoilun edelläkävijä Suomessa. Tarinallistamisesta on hyötyä kaikille aloille. Asiakkaat haluavat kokonaisvaltaisia kokemuksia, inhimillisyyttä, merkityksiä ja tunnetta. 

Anne on kirjoittanut kirjan ”Tarinallistaminen – palvelukokemuksen punainen lanka”. (Talentum 2014). Kirja palkitiiin Hopeasulka-palkinnolla 2015. Valmistaudu tarinapajaan lataamalla ilmainen tarinallistamisen opas Tarinakoneen sivuilta: http://www.tarinakone.fi/lataa-opas/

Ilmoittaudu tästä viimeistään 5.10. tarjoilujen mitoittamiseksi!

Järjestäjät: Tarinakone ja Kokeileva Suomi

Lisätietoa työpajasta: Anne Kalliomäki, anne(a)tarinakone.fi tai Kokeileva Suomi kokeilut(a)vnk.fi


Energiakokeilijoiden After Work - epäonnistumisista oppiminen

klo 16-18, Tiedekulma (Think Lounge, 2. krs), Yliopistonkatu 4, Helsinki

Kaipaatko tilaisuuksia avautua ja keskustella rakentavasti uuden, älykkään energian piloteista ja kokeiluista sekä niihin liittyvistä haasteista? Onnistuneista kokeiluista puhutaan paljon, mutta entä ei-niin-putkeen menneet kokeilut? Niissäkin olisi paljon arvokasta opittavaa.

Energiakokeilijoiden After Work on paikka jakaa kokeiluissa saatuja tärkeitä oppeja rennossa ilmapiirissä. Tapahtuma on suunnattu kaikille energiakokeiluja tai –pilotteja tekeville, niiden parissa työskenteleville tai niistä kiinnostuneille liittyipä hankkeesi sitten aurinkoon, tuuleen, hajautettuun energiantuotantoon, liikenteeseen tai vaikkapa uusiin liiketoimintamalleihin. Myöskään kokeilun koolla ei ole väliä – niin pienet yhden ihmisen projektit, kuin suuretkin kokeilut ovat arvokkaita.

Tilaisuudessa omia epäonnistumisiaan, tai pikemminkin oppimiskokemuksiaan jakamassa Smart Energy Transition –hankkeen vuorovaikutusjohtaja Karoliina Auvinen sekä keksijä ja tietokirjailija Janne Käpylehto. Lisäksi open mic ja tilaa keskustelulle pienissä ryhmissä. Tarjolla pikkusuolaista ja olutta/viiniä – lämpimästi tervetuloa!

Ilmoittaudu tästä viimeistään 1.10. tarjoilujen mitoittamiseksi.

Lisätietoja: Jenni Happonen, [email protected]  sekä Facebook-tapahtumassa

Kutsu PDF

Järjestäjä: Smart Energy Transition -hanke


Tiistai 9.10.

Enemmän irti kokeiluista – työpaja kokeilujen tukemisen tavoista

klo 9-11.30, Sofia Future Farm, Ellen kabinetti (Kiseleffin talo), Aleksanterinkatu 28

Tule jakamaan kokemuksesi kokeilujen tukemisesta! Kerro parhaat oivalluksesi ja opi paremmaksi kokeilujen edistäjäksi!

Työpajassa kokoamme keinoja, joilla julkinen sektori voi tukea kokeiluja rahoituksen keinoin, sparraamalla kokeilujen valmistelua, toteutusta ja viestintää sekä tulosten hyödyntämistä ja vaikuttavuutta. Lisäksi työstämme tapoja, joilla julkisen sektorin organisaatiot voivat omissa organisaatioissaan hyödyntää paremmin kokeilujen tuloksia. Työpajan tulosten pohjalta laaditaan julkiselle sektorille e-käsikirja kokeilujen tukemisesta niiden eri vaiheissa.

Tilaisuus on suunnattu erityisesti kokeilujen mahdollistamisen parissa toimiville ministeriöiden, virastojen ja kuntien edustajille, mutta myös muille kokeilujen tukemisesta kiinnostuneille. Fasilitaattorina toimii Hannu Ripatti (Passi&Ripatti).

Ilmoittaudu mukaan tästä linkistä: https://response.questback.com/vnk/vxqxwquo5e

Järjestäjät: Kokeileva Suomi/VNK ja Kuntaliitto

Lisätietoja: Virve Hokkanen, Kokeileva Suomi virve.hokkanen(at)vnk.fi & Tuula Jäppinen, Kuntaliitto, tuula.jappinen(at)kuntaliitto.fi 


Kunteko2020 Soittotunti Skypessä klo 9-10

Nyt ideoidaan kuntaorganisaatioiden vuoden 2019 työelämän ja yhteiskehittämisen teemoja. Ehdota Kuntekon työelämän kehittämisen työpajoihin ja webinaareihin kolmea  teemaa, jotka haluaisit ensi vuodelle ja joista olisi hyötyä teille. Kyselyyn tästä: https://bit.ly/2zQtKZn

Mitä kehittämisen teemaverkostoja, työpajoja, seminaareja tai webinaareja kaipaat? Tänä vuonna Kuntekossa käynnistyi palvelumuotoilun sekä henkilöstölähtöisen tuloksellisuuden kehittämisen verkostot, joihin kuuluu webinaareja ja työpajoja. Aikaisempana vuonna teemana oli leania. Mitä haluaisit vuodelle 2019? Mikä teidän kuntaorgansaatiotanne tai -työpaikkaanne hyödyttäisi?

Nyt on oiva paikka päästä vaikuttamaan ja keskustelemaan kuntatyön kehittämisen kipukohdista ja polttavista ajankohtaisista teemoista. Ideoidaan yhdessä! Vastaa kyselyyn ja tule keskustelemaan Skypeen 9.10. klo 9. Ilmoittaudu tästä: https://bit.ly/2zQtKZn

KunTeko 2020 – kunta- ja maakunta-alan työelämän kehittämisohjelma edistää tuottavuutta, tuloksellisuutta ja työelämän laatua. Tarjoamme kunta- ja maakuntaorganisaatioille apua kehittämiseen, oppimiseen ja muutosten hallintaan. Kuntekossa työpaikat saavat asiantuntija-apua ja sparrausta. Lisäksi ne voivat osallistua ohjelman tapahtumiin, verkostoihin ja sisäisten kehittäjien valmennuksiin. www.kunteko.fi


Innovaatiokumppanuus 2.0 -paja

klo 13-16, Helsingin keskustassa
Uudet teknologiat ja yhteiskunnan suuret muutosajurit vaativat uudenlaisia kumppanuuksia, yhteistyötä ja kokeiluja yritysten ja julkishallinnon välille. Innovaatiokumppanuus on hankintamenettely, jonka opit on syytä koota yhteen. Tule mukaan pajaan, jossa jaamme kokemuksia ja yhteiskehitämme kädet savessa. Tilaisuus on tarkoitettu julkishallinnon, yritysten ja hackathon-toimijoiden edustajille. Pajaan mahtuu mukaan 30 osallistujaa. 

Ilmoittaudu mukaan täältä: https://d9-digitiimi.typeform.com/to/Gx6M6X

Järjestäjät: Anni Leppänen, Janne Pulkkinen (D9 Digitalisaation tuki) ja Petri Tuomela (Suomen Tilaajavastuu)

Lisätietoa  tapahtumalinkistä sekä [email protected]


Keskiviikko 10.10.

Reset 2018

klo 10-16, Urban Mill, Betonimiehenkatu 3 E, Espoon Otaniemi

Reset2018 on tarkoitettu kaikille muutoksentekijöille, joilla on paloa oppia ja omaksua uutta sekä myös jakaa omia oivalluksia. Tähän tapahtumaan ei tulla kuuntelemaan pelkästään asiantuntijoita vaan tapahtuman sisältö ja se mikä on merkityksellistä luodaan yhdessä.

Järjestäjä: Kokeilun paikka

Lue lisää ja ilmottaudu mukaan!


Ketterät kokeilut maakuntien malleiksi -seminaari

klo 10-16, Juhani Aho -Sali, Järvenpäätalo, Hallintokatu 4, Järvenpää

Lape muutosohjelmassa Uudenmaan alueella on luotu sujuvampaa arkea Uudenmaan lapsiperheille erilaisiin elämäntilanteisiin. Muutosohjelman aikana on luotu Uudenmaan perhekeskustoimintamalli, vahvistettu palveluiden toimintaa neuvoloissa, koulussa ja varhaiskasvatuksessa sekä erityisen ja vaativan tason palveluissa. Muutosohjelman aikana on kehitetty hyviä käytänteitä ammattilaisten väliseen yhteistoimintaan. Kansallisen kokeiluviikon lomassa juhlistamme Uudenmaan ketteriä kokeiluja ja teemme katsauksen Uudenmaan LAPE muutosohjelman tuloksiin ja LAPE strategiaan.

Lisätietoja tapahtumasta ja aikataulusta LAPEn nettisivuilta.

Ilmoittautuminen tapahtumaan.

Järjestäjä: Uudenmaan LAPE


Kokeilujalostamon avoimet ovet

klo 10:00 alkaen, Kuntatalo, Toinen Linja 14, Helsinki

Kokeilujalostamon avoimet ovet järjestetään Kuntatalolla. Kokeilujalostamo on osa Uskalla kokeilla -ohjelmaa, jonka tarkoituksena on sparrata ja jalostaa ideoiden kehittämisessä sekä hyödyntämisessä.

Järjestäjä: Kuntaliitto

Lue lisää Kokeilujalostamosta!


Vaasan kokeilujalostamon avoimet ovet

klo 14.00-16.00, Hallintotalon valtuustosali, Vaasanpuistikko 10, Vaasa

Vaasan kokeilujalostamon avoimet ovet pop up -tapahtuma, joka on osa Kuntaliiton kokeilujalostamoa.

Järjestäjä: Vaasan kaupunki


Torstai 11.10.

Tuuppausklinikka

klo 8:30-15:30, Valtimo, Kirkkokatu 14, Helsinki

Klinikalla sparraillaan virkamiesten omia ideoita tuuppauskokeiluiksi. Päivän aikana pidetään kolme kahden tunnin sessiota, jotka alkavat noin 20 min johdannolla tuuppauksen käyttäytymistieteellisestä perustasta ja käyttömahdollisuuksista. Session loppuaika käytetään osallistujien tuuppausideoiden kehittämiseen niin vetäjän avustamana kuin yhdessä muiden osallistujien kesken. Voit osallistua mihin tahansa sessioon, mutta suosittelemme osallistumista ensimmäiseen sessioon, jos tuuppausideasi tai mielenkiintosi kohdistuu terveyden, hyvinvoinnin tai osaamiseen edistämiseen. Toinen sessio keskittyy kestävän kehityksen edistämiseen ja viimeinen sessio puolestaan toteutetaan ilman erillistä teemaa.

08:30 - 10:30 Sessio 1: Terveys, hyvinvointi ja osaaminen

11:00 - 13:00 Sessio 2: Kestävä kehitys

13:30 - 15:30 Sessio 3: Yleisteema

Tuuppausklinikka on ensisijaisesti suunnattu valtionhallinnon työntekijöille ja julkisen sektorin kanssa yhteistyötä tekeville yhteisölle.

Järjestäjä: Kokeileva Suomi / Markus Kanerva

Tilaisuuden järjestämistä helpottaa, jos tiedämme suunnilleen etukäteen osallistujat – tässä linkki ilmoittautumiseen: https://response.questback.com/vnk/srwclehs2h


Perjantai 12.10.

Tekoäly ja turvallinen juomavesi? -kokeilu

klo 10-15, Silakkamarkkinoiden Ohjelmateltta Keisarinluodonlaiturilla, Kauppatori, Helsinki

Kokeile tapahtumateltalla veden laadun mittaamista älypuhelimella ja vastaa Turvallinen kaivovesi kyselyymme tästä! Lisätietoa kokeilusta täältä. Nykyisin apunasi on internetissä oleva kaivoveden analyysitulkki http://www.ymparisto.fi/kaivot/analyysitulkki mutta huomenna Tekoäly! Yleisin syy kaivoveden huonoon laatuun johtuu kaivosta itsestään. Kyselyn on rahoittanut valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -hanke ja sen tilaajana on Motiva Oy. Vastaukset käsitellään luottamuksellisesti.


Epäonnistumisen päivän aaton puheenvuoro

klo 14:30, Musiikkisali, Laikku kulttuuritalo (Keskustori 4, Tampere)

Tule kuulemaan Vincit Oy:n toimitusjohtaja Mikko Kuitusen kokemuksia kokeilukulttuurista ja epäonnistumisen sallivasta ajattelutavasta. Puheenvuoro sisältää ajatuksia ja käytännön esimerkkejä siitä, miten Vincitillä on opittu mokailusta ja miten siihen on suhtauduttu. Esityksen jälkeen on varattu aikaa yleisön kysymyksille.

Tapahtuman osallistujamäärä on valitettavasti täynnä, mutta voit seurata tapahtumaa striimiä voi seurata joko Business Tampereen YouTube-tililtä tai suoraan linkistä: bit.ly/mokastriimi

Järjestäjä: Tampereen kaupunki

Tapahtuma on osa Tampere Smart City Week -tapahtumaa.