Elokuun kokeiluksi on valittu Eskolan koulukokeilu

31.8.2018 10.10
Uutinen
Pia Aaltonen ja Satu Kumpulainen

Kokeileva Suomi on myöntänyt elokuun Kuukauden kokeilu -kunniamaininnan Eskolan koulukokeilulle taustavoiminaan Eskolan vanhempainyhdistys HanhiKukko ry:lle sekä Lapinjärven kunnalle. Kunniamaininta myönnettiin pitkäjänteisestä työstä kyläkoulun pelastamiseksi sekä ennakkoluulottomasta tavasta etsiä ratkaisuja pienten kylien elinvoimaisuuden säilyttämiseksi.

Takana on todellakin pitkäjänteistä työtä, sillä kokeilun kanssa on uurastettu jo noin kaksi vuotta. Vihdoin työ alkaa kantaa hedelmää, sillä sopimukset on nyt tehty ja Eskolan koululaiset otettu virallisesti Lapinjärvellä sijaitsevan Hilda Käkikosken koulun oppilaiksi. HanhiKukko ry:n puheenjohtaja Satu Kumpulainen sanookin, että työ on välillä tuntunut lähes ylivoimaiselta, mutta halu pelastaa lähiopetus omassa kylässä on auttanut jaksamaan.

Jo tässä vaiheessa on jouduttu tekemään lukematon määrä hallinnollisia päätöksiä ja lakikiemuroiden selvittelyä. Varsinainen kokeilu lähtee käyntiin kuitenkin vasta nyt. “Tästähän se työ vasta alkaa!” huudahtaa Lapinjärven sivistystoimenjohtaja Pia Aaltonen.

Molemmat puuhanaiset myös korostavat, että ilman hallitusohjelmasta lähtevää lupaa kokeilla tällä kokeilulla tuskin olisi ollut tarvittavaa selkänojaa edetä.

Mobiilikoulu kumoaa välimatkat

Eskolan kylän ja Lapinjärven kunnan välillä on etäisyyttä 500 kilometriä. Opetuksen täytyy siis olla aidosti paikasta riippumatonta. Tässä kehitystyössä kokeilun tekijöitä auttaa yhteistyö Googlen kanssa. Opetuksessa käytetään yrityksen ohjelmia ja Google tarjoaa myös tukea teknisten haasteiden selättämisessä. Mobiilikoulun kehittämisessä kokeilu voi tarjota paljon oppia muuallekin, sillä uudenlaisia koulutuksen verkko- ja mobiiliratkaisuja etsitään yhtä lailla myös isoissa kaupungeissa kuin pienissä kylissäkin.  

Kaiken kaikkiaan kokeiluhanke on valtava kokonaisuus, jossa eskolalaislasten opetus on vain jäävuoren huippu. Pelkkä opetuksen järjestäminen ei riitä, vaan monesta muustakin on täytynyt huolehtia, kuten vaikkapa ruokahuollosta. Pia Aaltonen kertookin, että monet prosessit on Lapinjärvellä saatu laittaa täysin uusiksi.

Kokeilusta mallia muille?

Kokeiluhanke on nelivuotinen, joten kokeilun kanssa ei jouduta hötkyilemään, vaan oikeiden ratkaisujen löytämiselle on varattu aikaa. Ensimmäinen kouluvuosi todennäköisesti meneekin erilaisten kiemuroiden ratkaisemiseen. Myös yllätyksiin on hyvä varautua.

Ensi syksynä alkava kouluvuosi olisi siis todennäköisesti ensimmäinen, jolloin pystytään elämään ”normaaliarkea”. Aaltonen muistuttaa, että koululaitos on kuin iso laiva, jonka suuntaa ei käännetä aivan hetkessä. Mukana oleville on annettava myös aikaa tottua uusiin toimintatapoihin. Kokeilun seuraava vaihe on opettajien koulutus sekä uusien laitteiden käyttöönotto.

Alustavia tuloksia siitä, voisiko tästä olla muuallekin levitettäväksi ratkaisuksi voidaan saada ehkä jo ensi vuoden alkupuolella. Pia Aaltonen toteaa, että monissa kunnissa seurataan kokeilua suurella mielenkiinnolla.

kokeilut
tiedollinen luonti