Hyppää sisältöön

Mesenaatti bygger Försöksfinlands digitala plattform – Ambientia vann hackathonet

Statsrådets kommunikationsavdelning
31.10.2016 16.45 | Publicerad på svenska 1.11.2016 kl. 16.15
Pressmeddelande 468/2016

Statsrådets kansli har valt den leverantör som ska vara med och bygga en ny digital plattform. Med hjälp av plattformen kan idéer, försök och lösningar utvecklas, stödjas och finansieras tillsammans. Plattformen är också till hjälp när det gäller att sprida och samla information. Till leverantör valdes Mesenaatti.me Oy, som är en finländsk föregångare inom utveckling av gräsrotsfinansiering av samhälls- och kulturprojekt.

– Mesenaatti valdes till vinnare i projekttävlingen eftersom juryn ansåg att de hade den mest trovärdiga planen för genomförande av projektet. Man ansåg också att deras förslag bäst motsvarade de olika användargruppernas behov, sammanfattar Ira Alanko, projektchef för Försöksfinland vid statsrådets kansli.

– Det här är ett modigt initiativ av staten, ett sådant steg ut i det okända som behövs för att något verkligt nytt ska kunna uppstå. Vi vet hur svårt det är för en liten aktör att genomföra nya innovationer och att driva fram saker. Valet känns särskilt fint eftersom det här också är en av de första gångerna som staten gör en IT-upphandling utgående från en projekttävling, säger Tanja Jänicke, producent vid Mesenaatti.

Vinnaren utsågs av en oberoende jury som behandlade tävlingsbidragen anonymt, vilket innebar att juryn inte visste vilket teams bidrag de bedömde. Medlemmarna i juryn var Max Hamberg, sektorchef vid statsrådets kansli, Markus Rahkola, specialsakkunnig vid finansministeriet, Kalle Nieminen, sakkunnig vid Sitra, och Hanna Äijälä, verkställande direktör vid Pivo Wallet Oy.

Som en del av projekttävlingen ordnades förra veckan ett två dagar långt hackathon-evenemang. – Under hackathonet presenterade deltagarna innehållet i sina bidrag och fick respons på sin approach, berättar Johanna Kotipelto, specialsakkunnig inom projektet Försöksfinland.

För hackathonet fanns en skild jury som bestod av Peter Vesterbacka, rådgivare för uppstartsföretag, Cristina Andersson, mångsysslare inom robotteknik, Mikael Jungner, visionär inom digitalisering, Tuija Aalto, strateg för sociala medier, och Aleksi Kopponen, tjänsteman med företagarbakgrund. Vinnaren av hackathonet valdes på basis av korta pitch-presentationer av tävlingsbidragen.

– Peter Vesterbacka, grundare av Slush, utmanade de deltagande teamen att sträva efter att nå Amerika eller Asien och uppmanade också köparen att försöka hitta ännu bättre lösningar, berättar Johanna Kotipelto, som ledde hackathon-passet. 

Vinnare efter presentationerna blev Ambientia Group Oy, som fick ett pris på 10 000 euro för sitt arbete. Ambientia är ett programvaruföretag som erbjuder it-tjänster. Företaget inledde sin verksamhet i Tavastehus och är specialiserat på att skapa digitala tjänster och förnya arbetsmetoder.

– Vi är glada att juryn utsåg oss till vinnare av hackathonet, för vi upplevde att ämnet för projekttävlingen var viktigt både för oss och för samhället. Evenemanget var utmärkt arrangerat, kommenterar Aki Salmi, Jarmo Kniivilä, Juha Krapinoja och Juha Pihlaja vid Ambientia.

Avsikten är att beta-versionen av den digitala plattformen för gemensam utveckling och gräsrotsfinansiering av försök ska vara klar innan slutet av året. – Plattformen öppnas för allmänheten under början av nästa år, som det nu ser ut i februari, berättar projektchef Ira Alanko. – Vi gör vårt för att uppfylla det mål i regeringsprogrammet enligt vilket fem procent av all offentlig upphandling ska vara innovationsupphandling. Vi vill tacka Tekes och Hansel för det stora stöd vi har fått, säger Alanko.

Mer om projekttävlingen här 

Ytterligare information: Ira Alanko, projektchef, Försöksfinland, statsrådets kansli, tfn 0295 160 028, ira.alanko(at)vnk.fi, Johanna Kotipelto, specialsakkunnig, Försöksfinland, statsrådets kansli, tfn 0295 160 206, johanna.kotipelto(at)vnk.fi, Tanja Jänicke, producent, Mesenaatti.me Oy, tfn 050 382 0333, tanja(at)mesenaatti.me, Hannu Latva-Rasku, försäljningsförhandlare, Ambientia Group Oy, tfn 050 341 3532, hannu.latva-rask(at)ambientia.fi

elektronisk ärendehantering
försök
informationsrelaterat skapande
planering