Hyppää sisältöön

Epäonnistumisen päivänä pohditaan tapoja oppia elämään epäonnistumisen pelon kanssa

Valtioneuvoston viestintäosasto
11.10.2017 12.43
Tiedote 459/2017

Perjantaina 13. lokakuuta vietetään kansainvälistä epäonnistumisen päivää. Valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -tiimi järjestää Herozerohero-tilaisuuden, jonka tarkoituksena on puhua onnistumisen ja epäonnistumisen suhteesta aidosti ja henkilökohtaisesti.

Tapahtuman nimi viittaa siihen, että kukaan ei ole pelkkä sankari tai nolla, vaan elämä on jatkuvaa liikettä näiden kahden välillä. Kumpaan tahansa ääripäähän lukkiutuminen on ongelmallista.

”Epäonnistumisen pelko on yksi keskeisimmistä tekijöistä, jotka estävät luovien, uusien ratkaisujen kokeilemista ja omaksumista. Mikäli haluamme kokeilla aidosti uusia asioita, emme voi etukäteen aina tietää lopputulosta. Tämä taas väistämättä tarkoittaa myös epäonnistumisia, joista voimme oppia. Epäonnistumisten sietäminen ja epäonnistumisen pelon kanssa eläminen muodostuvat ensiarvoisen tärkeiksi kaikessa kehittämistyössä”, toteaa Kokeileva Suomi -hankkeen projektipäällikkö Ira Alanko valtioneuvoston kansliasta.

Tilaisuudessa puhuvat kirjailija Sirpa Kähkönen, Finlaysonin toimitusjohtaja Jukka Kurttila, aktivisti ja luonnonsuojelija Sini Harkki, näyttelijä, ohjaaja ja käsikirjoittaja Anna Paavilainen kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen sekä Helsingin kaupunginteatterin johtaja Kari Arffman. Puheenvuoroja kommentoi aivotutkija Katri Saarikivi. Lisäksi Japanin, Viron ja Iso-Britannian Suomen kulttuuri-instituuttien tekemät videotervehdykset luovat perspektiiviä siihen, miten epäonnistumisen pelkoon suhtaudutaan muualla maailmassa.

Suomen rohkeimpiin yritysjohtajiin kuuluva Jukka Kurttila myöntää tilaisuuden ennakkovideolla, että myös hänen elämäänsä Finlaysonin toimitusjohtajana on ohjannut pelkääminen. Hän on pelännyt epäonnistumista, ihmisten reaktioita sekä pitkäikäisen yrityksen ja sen brändin tuhoamista, ja jäänyt välillä melko yksin näiden pelkojen kanssa. Empatiaa ja vuorovaikutusta tutkinut Katri Saarikivi toteaa, että mikään ei poista sitä, että epäonnistuminen tuntuu epämiellyttävältä ja pelottavien asioiden tekeminen pelottavalta. Sen sijaan tarvitaan sietokykyä näille tunteille.

Epäonnistumisen päivän tilaisuus järjestetään Helsingin kaupunginteatterin Studio Elsassa klo 14 alkaen. Tilaisuus on avoin ja siihen voi ilmoittautua 12.10. asti tai niin kauan kuin paikkoja riittää.

Lisätietoja: projektipäällikkö Ira Alanko, p. 0295 160028, ira.alanko(at)vnk.fi ja suunnittelija Lyydia Aarninsalo, p. 0295 160232, lyydia.aarninsalo(at)vnk.fi, valtioneuvoston kanslia

Lisätietoja tapahtumasta ja kaikki ennakkovideot

Anu Vehviläinen
epäonnistuminen
innovaatiot
kokeilut
kulttuuri
kulttuuriset järjestelmät
tiedollinen luonti