Dumppaa diabetes! – Haussa kokeiluja tyypin 2 diabeteksen torjumiseen

Valtioneuvoston viestintäosasto
6.5.2019 14.52
Tiedote 225/2019

Valtioneuvoston kanslia ja Motiva Oy hakevat innovatiivisia ja liiketoiminnallisia kokeiluja, jotka tähtäävät tyypin 2 diabetekseen ehkäisyyn pysyvien elintapamuutosten kautta. Haku on auki 6.5.-31.5.2019.

Tyypin 2 diabetes yleistyy nopeasti niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Arvion mukaan joka kolmannella suomalaisella aikuisella on korkea riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Riskitekijöitä on tunnistettu lukuisia, joista merkittävimpiä ovat ylipaino ja lihavuus. Yli puolet aikuisista on Suomessa ylipainoisia ja viidennes lihavia.

Diabeteksen ilmaantumista edesauttavat ylipainon taustalla olevien vähäisen liikunnan ja epäterveellisen ruokavalion lisäksi tupakointi, univaje ja stressi. Riskiryhmässä ovat erityisesti yli 40-vuotiaat, mutta esiintyvyys kasvaa myös yhä nuoremmissa ikäryhmissä.

”Haussa on kokeiluja, jotka etsivät uusia liiketoiminnallisia ratkaisuja haasteeseen. Haastamme mukaan esimerkiksi liikuntaa, ajanhallintaa, ilmastonmuutoksen torjuntaa ja sosiaalista tasa-arvoa edistävät tahot”, kertoo asiantuntija Sara Lukkarinen Motiva Oy:stä.

Jaossa on 105 000 euroa, josta valittuja kokeiluja rahoitetaan 7 500 eurolla.

Dumppaa diabetes! -kokeiluhaku on nyt viides Kokeileva Suomi -hankkeen toteuttama haku. Aiemmat haut ovat mm. soveltaneet tekoälyä, edistäneet digitaitoja sote-alalla ja kirittäneet kiertotaloutta.

”Kokemuksemme mukaan kokeiluhaut löytävät innovatiivisia ratkaisuja yhteiskunnan haasteisiin. Nyt haemme kokeiluja, jotka edistävät pitkäaikaista elintapamuutosta, kokonaisvaltaisuutta, riskiryhmien tunnistamista ja motivointia”, kertoo Valtioneuvoston kanslian erityisasiantuntija Johanna Kotipelto.

Valitut kokeilut saavat rahallisen tuen lisäksi sparrausta kokeiluun sekä mahdollisuuden osallistua Sitran järjestämiin Vaikuttavuuden Boot Camp -työpajoihin.

”Suomeen on suunnitteilla SIB-hanke eli tulosperusteinen rahoitussopimus tyypin 2 diabeteksen ehkäisyyn. Kokeiluhaku on myös mahdollisille SIB-palveluntarjoajille mainio paikka kehittää liiketoimintaansa. Kokeilut voivat myös jopa löytä parhaimmillaan SIB:stä itselleen kiinnostavan jatkopolun”, kannustaa Sitran Vaikuttavuusinvestoimisen tuki -toiminnon projektijohtaja Mika Pyykkö.

Kokeiluhaku toteutetaan yhteisöllisellä Kokeilun paikka -alustalla, joka on avoin kaikille. Kokeilujen päätyttyä opit raportoidaan sivustolle kaikkien käyttöön.

Lisätietoja:

Kysymykset diabeteshaun etenemisestä: asiantuntija Sara Lukkarinen, Motiva Oy, puh, sara.lukkarinen(at)motiva.fi

Kysymykset Kokeilun paikasta: erityisasiantuntija Johanna Kotipelto, valtioneuvoston kanslia, 0295160206, johanna.kotipelto(at)vnk.fi