14 tuoretta kokeilua tuomassa ratkaisuja tyypin 2 diabeteksen torjumiseen

Valtioneuvoston viestintäosasto
14.6.2019 10.35
Tiedote 310/2019
Kokeileva Suomi -logo, jossa erivärisiä ja -kokoisia palloja sekä teksti

Tyypin 2 diabetes yleistyy nopeasti niin Suomessa kuin maailmanlaajuisesti. Arvion mukaan joka kolmannella suomalaisella aikuisella on korkea riski sairastua tyypin 2 diabetekseen. Yhteiskuntamme kaipaakin kipeästi ratkaisuja, joilla eliminoidaan terveyttä ja taloutta haittaava elintapasairaus kansantaudeista. Tuoreet valtioneuvoston tukemat kokeilut voivat tuoda uusia innovaatioita sairauden ennaltaehkäisyyn.

Kokeilun paikan Dumppaa diabetes! -haussa etsittiin liiketoiminnallisia kokeiluja, jotka lähestyvät tyypin 2 diabetesta uudella tapaa, etsien ratkaisuja sairastumisvaarassa olevien tunnistamiseen ja pitkäaikaisten elintapamuutosten tukemiseen ja tekemiseen. Raati valitsi 33 kokeiluehdotuksen joukosta kaikkiaan 14 kokeilua rahoitettavaksi. Valitut kokeilut tulevat saamaan enintään 7 500 euroa kokeilurahaa sekä tukea kokeiluiden jalostamiseen.

Mobiiliapplikaatioita, biohakkerointia ja uudenlaista elämänhallintaa

Valituille kokeiluille on yhteistä, että ne tähtäävät elintapamuutokseen tarjoten ratkaisuja erityisesti ruokavalioon, liikkumiseen sekä elämänhallintaan. Toiset ratkaisuista korostavat erityisesti kokonaisvaltaista muutosta neuvonnan ja tiedonvälityksen keinoin, toiset taas pyrkivät innostamaan erilaisiin terveyttä edistäviin toimiin. Ratkaisuissa hyödynnetään niin teknologiaa, mobiiliapplikaatioita kuin terveydenhuoltoalan toimijoiden kouluttamista ja elämäntapavalmennusta. Yhtenä yhdistävänä tekijänä on myös, että ratkaisut pyrkivät tavoittamaan ja tunnistamaan erityisesti riskiryhmään kuuluvat henkilöt.

”Päällimmäisenä mieleen jäivät useammat digitaalisuutta hyödyntävät kokeilusuunnitelmat, joissa oli mukana pelillistämiseen ja tuuppaamiseen liittyviä ominaisuuksia”, kertoo arviointiraadissa mukana ollut Ira Alanko valtioneuvoston kansliasta.

Esimerkiksi yksi digitalisaatiota hyödyntävistä ratkaisuista pyrkii lisäämään liikkumisaktiivisuutta yhdistämällä perinteistä ryhmätoimintaa ja teknologian tuomaa tietoa omasta aktiiviisuudesta. Toinen kokeilu taas keskittyy univalmennukseen mobiilipalvelun avulla ja kolmas pyrkii pelillistämään elintapamuutoksen.

Kokeiluista löytyy myös perinteisempiä vertaistuki- ja elintapavalmennusmuotoja. Joukossa on mm. videokuvavertaistukiryhmä elintapamuutoksen tukemiseen sekä tukiryhmä hallitsemattomasta syömisestä kärsiville. Lisäksi joukkoon mahtui ratkaisuja, joilla testataan uusia hoitokonsepteja ja riskiryhmien tunnistamista terveydenhuollossa mm. biohakkeroinnin avulla.

”Ratkaisut eivät vielä yksissään ratkaise diabeteshaastetta, mutta ne tuovat uusia ja innovatiivisia ratkaisuja kokonaispalettiin. Kansallisella yhteistyöllä ne voivat muodostaa vaikuttavan kokonaisuuden, mutta sen tueksi tarvittaisiin vielä yhteinen alusta, joka tavoittaa ja tunnistaa riskiryhmässä olevat henkilöt ja ohjaa heidät oikeiden palveluiden ja digiratkaisujen käyttäjiksi”, kertoo professori Janne Martikainen Itä-Suomen yliopistolta.

Kokeilun paikka on valtioneuvoston kanslian Kokeileva Suomi -tiimin kehittämä ja sitä ylläpitää valtion kestävän kehityksen yritys Motiva oy. Kokeilijoiden matkaa voit seurata sivustolla www.kokeilunpaikka.fi/diabetes2.

Valitut kokeilut

Aktiivisuusresepti - vastaisku passiivisuudelle!
Pääkaupunkiseudun Diabtesyhdistys / Raila Sulasalmi

Apua hallitsemattomaan syömiseen
Ruoka ja riippuvuus -hanke / Myllyhoitoyhdistys

Dia2Map – henkilökohtainen kartta ja peli diabetes 2:n ehkäisyyn
Appsolute Solutions Finland Oy

Diabeteksen ennaltaehkäisy paremmalla vuorokausirytmillä
SleepCircle Oy

Diabetestä ennaltaehkäisevien pysyvien elintapamuutosten tukeminen
V. Niskanen Oy

Eye4Diabetes
Smart & Lean / Tuula Löytty

Helmi Hyvinvointivalmennus – etävertaisryhmä elintapamuutoksen tukena
Etäpalvelu Helmi Oy

Paastovalmennus
Vaste Oy

Sisäinen motivaatio ja mindfulness elämäntapamuutoksen mahdollistajana
Interbeing / Jussi Hölttä

Sähköpyöräily dumppaa diabeteksen
Valpastin Oy

Tuuppaamalla Diabetesta vastaan
Dialphi

Tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäiseminen uudenlaisen hyvinvointivalmennuksen avulla
Tahto Health

Verkkopuntarilla tukea elintapamuutoksiin
Susanna Lehtimäki / Satakunnan Sydänpiiri ry

2 tyypin diabeteksen elintapahoidon verkkokoulutus terveydenhuoltoalan ammattilaisille
Trainer4You

Lisätietoja: 

Erityisasiantuntija Ira Alanko, p. 050 306 2270, valtioneuvoston kanslia

Kokeilijoiden yhteystiedot: asiantuntija Sara Lukkarinen, [email protected], p. 050 569 5550, Motiva