FI SV EN

Kokeilunpaikka.fi on alusta yhdessä tekemiselle ja kokeilujen rahoitukselle

Valtioneuvoston viestintäosasto 3.5.2017 11.14
Tiedote 203/2017

Valtioneuvoston kanslian ja suomalaisen kokeilijayhteisön yhdessä kehittämä alusta Kokeilunpaikka.fi julkistettiin kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläisen mediatilaisuudessa 3.5. Vehviläisen mukaan Kokeilunpaikka.fi tukee hallituksen puoliväliriihessä asettamaa tavoitetta, jonka mukaan Suomi on maailman paras innovaatio- ja kokeiluympäristö vuoteen 2025 mennessä. - Tavoitteen toteuttamiseen tarvitaan konkreettisia toimia. Digitaalinen alusta, joka yhdistää ideoijat, kokeilijat, sparraajat, rahoittajat ja käyttäjät toiminnallisesti yhteen on juuri tällainen, sanoo ministeri Vehviläinen.

Kokeilun paikka auttaa synnyttämään ideoista konkreettisia kokeiluja. Alusta tarjoaa uusia väyliä erityisesti pienten kokeilujen rahoittamiseen, ja se avaa mahdollisuuden yhdistellä esimerkiksi joukkorahoitusta perinteiseen tutkimus- ja kehittämisrahoitukseen.

- Ensimmäiset alustalla avattavat rahoitushaut liittyvät kiertotalouteen, uuteen työhön ja tekoälyyn. Hallitus linjasi näistä teemoista puoliväliriihen yhteydessä. Lisäksi avataan haut paikallisuudesta nouseviin uusiin lähipalveluihin sekä tilojen uudenlaiseen käyttöön, koska niiden piirissä on vilkasta ruohonjuuritason kokeilutoimintaa, ministeri Anu Vehviläinen kertoo.

Alusta tarjoaa Suomesta puuttuneen paikkakunta- ja sektorirajat ylittävän yhteiskehittämisalustan. Alusta tekee kokeiluista ja rahoituksesta aiempaa yhteisöllisempiä ja läpinäkyvämpiä. Lisäksi se kokoaa sirpaloitunutta tietoa ja auttaa hyviä ratkaisuja leviämään.

- Suomessa on pitkät perinteet yhdessä tekemisestä. Linux ja Slush ovat loistavia esimerkkejä siitä, mitä parhaimmillaan voidaan saada aikaiseksi talkoovoimin. Kokeilun paikka on Suomelle ja muille valtioille todella suuri mahdollisuus kehittää uusia, parempia, elämää helpottavia palveluja meille kaikille, toteaa Space Nationin Peter Vesterbacka, joka oli alustan hackathonin tuomaristossa viime syksynä ja siitä lähtien Kokeilun paikkaa kehittävässä Kokeilukummit-yhteisössä.

- Vaikka Kokeilun paikka toimii vasta beta-versiona, OECD on tuoreessa koonnissaan nostanut sen yhdeksi julkisen sektorin kiinnostavimmista innovaatioista, kertoo hankkeesta vastannut erityisasiantuntija Johanna Kotipelto valtioneuvoston kansliasta.

- Laajasti tarkasteltuna Kokeilun paikka onkin paitsi yhteiskunnallisten innovaatioiden myös demokratian väline. Se avaa ruohonjuuritason aloitteille mahdollisuuden muuttaa yhteiskunnan rakenteita, ministeri Vehviläinen kiteyttää.

Kokeilunpaikka.fi -alusta on toteutettu hallitusohjelman mukaisella julkisten palveluiden digitalisaation kärkihankerahoituksella. Huomenna 4.5.2017 Kokeilun paikka esittäytyy Tulevaisuuden Valtiopäivillä Porvoossa.

Lisätietoa: erityisasiantuntija Johanna Kotipelto, johanna.kotipelto(at)vnk.fi, p. 0295 160 206, projektipäällikkö Ira Alanko, ira.alanko(at)vnk.fi , p. 0295 160 028 ministeri Vehviläisen erityisavustaja Tuomas Vanhanen, tuomas.vanhanen(at)vm.fi , p. 046 9233 634

Anu Vehviläinen hallitus kärkihankkeet
aluehallinto
digitalisaatio
hallinto
kokeilu
kokeilut
kunnat
politiikka
sähköinen asiointi